Şcolile s-au redeschis în Afganistan, însă doar pentru băieţi. UNICEF a intervenit

Şcolile s-au redeschis în Afganistan, însă doar băieţii au primit permisiunea să se întoarcă. UNICEF a îndemnat noul regim taliban "să nu lase fetele deoparte", relatează AFP. De asemenea, nicio femeie nu face parte din viitorul executiv afgan prezentat la începutul lui septembrie.

18 sept. 2021, 14:59
Şcolile s-au redeschis în Afganistan, însă doar pentru băieţi. UNICEF a intervenit
Şcolile s-au redeschis în Afganistan, însă doar pentru băieţi

Şcolile s-au redeschis în Afganistan. La zece zile după redeschiderea universităţilor private din ţară, Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că „toţi profesorii bărbaţi şi elevii” din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a spune nimic despre fete.

Această incertitudine riscă să îngrijoreze şi mai mult o parte a populaţiei afgane şi comunitatea internaţională, care se tem că vor vedea acelaşi scenariu ca în momentul primei veniri la putere a fundamentaliştilor, între 1996 şi 2001.

Mişcarea islamistă a avut o politică în mod special brutală faţă de femei, care nu aveau voie să muncească, să studieze, să facă sport sau să iasă singure pe stradă.

Citeşte şi: Talibanii au găsit o comoară în vila fostului vicepreşedinte al Afganistanului: 6,5 milioane de dolari şi 18 lingouri de aur

Şcolile s-au redeschis în Afganistan

După plecarea talibanilor înlăturaţi de o coaliţie internaţională condusă de SUA, femeile au putut să-şi recupereze progresiv drepturile fundamentale şi să aibă acces la meserii care le-au fost interzise, precum cele de judecător, parlamentar sau pilot.

UNICEF îşi exprimă satisfacţia pentru redeschiderea şcolilor secundare în Afganistan, dar subliniază că fetele nu trebuie lăsate deoparte„, a reacţionat vineri directoarea executivă a agenţiei ONU, Henrietta Fore, scrie Agerpres.

Este esenţial ca toate, inclusiv cele mai în vârstă, să-şi poată relua educaţia fără întârziere, şi ca profesoarele să poată şi ele continua să predea„, a insistat UNICEF într-un comunicat, reamintind „progresele considerabile din ţară în cursul ultimelor două decenii„.

Într-o perioadă de douăzeci de ani numărul de şcoli s-a triplat şi numărul copiilor şcolarizaţi a crescut de la un milion la 9,5 milioane, potrivit agenţiei ONU.

De la revenirea lor la putere, talibanii au încercat să liniştească comunitatea internaţională, dând asigurări între altele că drepturile femeilor vor fi respectate.

Dar aceste afirmaţii au fost fragilizate în ultimele săptămâni de mai multe decizii luate de noul executiv afgan.

Femeile îşi păstrează, de pildă, dreptul de a merge să studieze la universitate, dar ele trebuie să poarte abaya şi hijab, iar cursurile se desfăşoară, în măsura posibilităţilor, separat faţă de bărbaţi.

În ceea ce priveşte Ministerul pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciului, temut pentru fundamentalismul său în primul episod de guvernare talibană, acesta pare să ocupe acum sediul Ministerului pentru afacerile femeilor.