Şcolile sunt închise vineri în toată ţara. Ministerul Sănătăţii cere măsuri împotriva gripei

Publicat: Miercuri, 23 Ianuarie 2019 17:49 // Actualizat: Miercuri, 23 Ianuarie 2019 19:13 // Sursa: romaniatv.net

Şcolile sunt închise vineri în toată ţara. Ministerul Educaţiei a decis suspendarea cursurilor în toate şcolile din ţară pentru ziua de vineri ca urmare a creşterii alarmante a numărului de îmbolnăviri de gripă. Şcolile vor fi închise şi joi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, când profesorii au zi liberă, conform Codului Muncii. 

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a semnat un ordin prin care toate şcolile vor fi închise vineri, 25 ianuarie. Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei, la recomandarea Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară. 

"În data de 25 ianuarie 2019 se suspendă cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din România", se anunţă în ordinul ministrului Educaţiei.

Ministerul Sănătăţii a informat miercuri Ministerul Educaţiei despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, măsura a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educaţiei, iar în contextul în care şi ziua de joi, 24 ianuarie, este declarată oficial zi liberă, "timp de patru zile copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi", precizează Ministerul Sănătăţii.

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 - 20 ianuarie a avut un caracter epidemic, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat.

"Specialiştii au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 - 20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă. Ministerul Sănătăţii a informat astăzi Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de patru zile copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi", se arată în comunicatul MS.

Potrivit ministrului Sănătăţii, autorităţile vor continua să supravegheze atent evoluţia gripei în toată ţara.

"Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor patru zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi", a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.

Măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada următoare.

Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual, subliniază sursa citată.

În urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie şi centralizate de Direcţiile de Sănătate Publică, MS a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

"Este îmbucurător faptul că persoanele din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii mai sunt la medicii de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Specialiştii recomandă populaţiei, pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal, să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/ strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale; în funcţie de situaţia epidemiologică, unităţile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut. 

Următoarea vacanţă a elevilor din învăţământ preuniversitar este programata pentru perioada 2-10 februarie 2019. 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ecaterina Andronescu epidemie gripă ministerulsanatatii scoli inchise vineri
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 ian 00:19
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Am facut o propunere pentru tovarasa Abramburica, cea mai nociva persoana care a ocupat fotoliul de Ministru al Educatiei, ca sa ia in calcul restructurarea anului scolar in asa fel incat incepand cu 21 Decembrie sa fie vacanta pana pe 21 Februarie, pentru a nu mai exista aceste intreruperi de program scolar datorat iernii, dar tovarasa are alte planuri cu invatamantul romanesc.Asa cum a facut de fiecare data, si de aceasta data va face ceea ce i s-a dictat de satanistii care o controleaza: sa distruga definitiv invatamantul romanesc.Daca nu ar vrea acest lucru, ar analiza aceasta propunere care ar aduce numai beneficii, si elevilor si tarii.Mai intai ca iarna nu-i ca vara si in aceste 2 luni de vacanta s-ar face o mare economie la incalzire, electricitate si alte cheltuieli de intretinere si functionare a scolilor.Apoi, elevii vor fi scutiti de calvarul ajungerii la si de la scoala prin nameti, cu mijloace de transport aglomerate.Activitatile scolare in timp de iarna sunt limitate de conditiile atmosferice, si daca semestrul 2 ar dura de la 21 Februarie pana la 21 Iulie, activitatile scolare ar putea fi desfasurate din plin fara intreruperi.Vacanta de vara ar dura 2 luni, de la 21 Iulie la 21 Septembrie, suficient timp si pentru elevi si pentru profesori.Dar tovarasa satanista nu l-a pupat degeaba pe Puscariasul Dragnea ca s-o puna din nou ministru, pentru ca planurile ei sunt altele.Cand o sa va trasneasca Dumnezeu nimic nu o sa va mai salveze JIVINELOR !
1
EUR
4.7274
RON
18 Aug
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H