Scotland Yard arestează peste 30 de cerşetori romi veniţi din România, Lituania şi Bulgaria

Peste 30 de cerşetori au fost arestaţi, Scotland Yard reacţionând astfel faţă de un nivel tot mai ridicat al comportamentului antisocial al unor romi veniţi din ţări ca România, Lituania şi Bulgaria să cerşească şi să comită infracţiuni, relatează London Evening Standard în ediţia online de vineri.

RomaniaTV.net
18 mai 2012, 12:10
Scotland Yard arestează peste 30 de cerşetori romi veniţi din România, Lituania şi Bulgaria

De teamă că vor lua cu asalt turişti şi vor exploata copii pentru a obţine bani, poliţiştii britanici cooperează cu serviciul britanic de imigraţie şi Poliţia Română pentru a reduce numărul cerşetorilor, inclusiv copii şi femei însărcinate, în zone ca Oxford Street, Marble Arch şi Edgware Road, potrivit publicaţiei britanice.

În cadrul acestei operaţiuni, intitulată „Chefornak”, peste 30 de persoane au fost arestate în West End, alte aproximativ 30 au fost trimise acasă cu autocarul, iar alte aproximativ 40 au fost încredinţate serviciilor sociale.

„Nu cred că vin aici gândindu-se că străzile sunt pavate cu aur, ci vin în speranţa că este un pic mai bine”, a declarat sergentul Diana Hurd, care coordonează operaţiunea.

Poliţia a anunţat că unii creşetori vizează magazine ale unor proprietari musulmani, în timp ce alţii îşi folosesc copiii mici pentru a profita de pe urma simpatiei trecătorilor. De asemenea, au fost raportate furturi de telefoane mobile sau de portofele de pe mese de restaurant sau cazuri în care unele persoane s-au prezentat ca poliţişti sub acoperire încercând să profite de pe urma unor turişti.

Ziarişti de la London Evening Standard au însoţit angajaţi ai Poliţiei Metropolitane, oficiali din cadrul UK Border Agency, Poliţiei Române şi asistenţi sociali din cadrul Consiliilor Locale Westminster şi Haringey, în cursul operaţiunii vizându-i pe cerşetori.

O femeie însărcinată a fost arestată lângă staţia Bond Street Tube după ce a fost văzută cerşind. Alte trei femei însărcinate au fost arestate pentru aceeaşi faptă în apropiere de Selfridges.

Ulterior, ofiţerii au vorbit cu o româncă bătrână, lângă Marble Arch, care a mai fost condamnată anterior. Ea i-a spus translatorului român că este „săracă” şi a „venit aici să cerşească”. Încă şapte persoane au fost arestate joi, iar alte 15 au fost reţinute, mai precizează publicaţia.