Scriitorul, publicistul, profesorul universitar Coriolan Păunescu s-a stins din viață

De la volume de versuri şi manuale pentru facultate, până la articole de specialitate şi documentare, toate pot fi regăsite în realizările lui Coriolan Păunescu din cei peste 50  de ani de activitate.

26 ian. 2022, 16:56
Scriitorul, publicistul, profesorul universitar Coriolan Păunescu s-a stins din viață

Coriolan Păunescu a murit. Acesta a făcut istorie în cetatea spirituală a Galațiului. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, unul dintre fondatorii Filialei Galați – Brăila a U.S.R., conferenţiar la Universitatea „Danubius” din Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Economice, doctor în Ştiinţe agricole şi silvice, cu teza „Cercetări privind eficienţa economică a exploataţiilor agricole familiale din judeţul Galaţi”, la Universitatea din Iaşi, Facultatea de Agronomie (2004). A fost redactor sau redactor principal la ziare precum „Vremea nouă” din Vaslui (1969-1976), „Viaţa nouă” din Galaţi (1976-1980; 1987-1989), „Delta” din Tulcea (1980-1981), „Acţiunea” din Galaţi (1995-1999), corespondent al Rompres, colaborator la nenumărate reviste de cultură.

A murit un mare om de cultură. Mesaj de condoleanţe de la preşedinte
Scriitorul Coriolan Păunescu s-a născut pe 1 noiembrie 1945, în comuna Banca, jud. Vaslui. A lăsat în urma sa moştenire o operă de o sensibilitate unică în România, atât în lirică, cât şi în proză, debutul publicistic având loc în revista „Cronica” (1967), cu poezia Surâsuri albe, iar cel editorial fiind cu placheta de versuri Iarbă solară, Iaşi, Editura Junimea, 1982.

Coriolan Păunescu a scris peste 30 de cărţi de beletristică, pe lângă cele de specialitate. Sute de pasionați i-au cumpărat operele până în ultima clipă. După cum scrie într-unul dintre poemele cărții din 2020, care se leagă oarecum premonitoriu de începuturi și de viitorul care nu a mai avut răbdare, prin titlul „Impulsurile ierbii”: „Ați rămas cu toții sfioși și puri/ în urma timpului meu, precum/ bătrâna mamă-n ultima-i seara,/ cruce făcând cu darnica-i mâna.// Şi scuturându-mă că de friguri/ m-aşezam în ordinea cuvintelor,/ revenind la numitorul comun/ al lucrurilor prea simple și grave…”

Doliu în lumea artei. A murit Felicia Donceanu, o respectată compozitoare premiată de Academia Română

De la volume de versuri şi manuale pentru facultate, până la articole de specialitate şi documentare, toate pot fi regăsite în realizările lui Coriolan Păunescu din cei peste 50  de ani de activitate. S-a apucat de scris versuri în liceu, din admiraţie pentru clasicii literaturii, prima carte apărându-i în 1982.

De atunci, „colecţia” lui numără 17 volume şi nu se va opri aici. A scris pentru publicaţii prestigioase precum „Cronica”, „Convorbiri Literare” – revistă editată la Iaşi, „Flacăra”, condusă pe vremea aceea de Adrian Păunescu şi „Contemporanul”. Ca şi jurnalist, Coriolan Păunescu a avut colaborări cu „Viaţa Nouă” şi Radio Iaşi. Spune că a ales cariera de jurnalist pentru că îi place foarte mult să lupte pentru drepturile oamenilor.

„Ori de câte ori am avut posibilitatea, am făcut-o ca ziarist şi nu m-aş da în lături nici azi. Îmi place presa făcută bine, în apărarea oamenilor”, spune Coriolan Păunescu, a cărui ultimă colaborare jurnalistică a fost cu Agenţia Naţională „Rompres”.


loading...
Partenerii noștri