Hotelierii, scrisoare deschisă pentru Ludovic Orban: Sprijinul oferit de stat pentru turism nu ajută, pentru că, de fapt, nu există

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) susţine că sprijinul oferit de statul român special pentru sectorul turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă şi ale afacerilor din turism pentru că, de fapt, el nu există. 

RomaniaTV.net
23 aug. 2020, 08:23
Hotelierii, scrisoare deschisă pentru Ludovic Orban: Sprijinul oferit de stat pentru turism nu ajută, pentru că, de fapt, nu există

Potrivit unei scrisori deschise a FIHR adresată premierului Ludovic Orban, industria HoReCa a ajuns la capătul puterilor, operatorii nu văd posibilităţi de ieşire din acest coşmar, iar angajaţii sunt măcinaţi de temeri, nelinişti privind locul lor de muncă.

„Industria ospitalităţii a ieşit în stradă din disperare. Aşa zisul sprijin oferit de statul român special pentru sectorul turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă şi ale afacerilor din turism şi asta pentru că de fapt el nu există”, arată FIHR.

Reprezentanţii federaţiei afirmă că există o percepţie greşită conform căreia industria HoReCa ar fi fost puternic susţinută de stat în aceste momente dificile.

Semnatarii scrisorii arată că apariţia programului redus de lucru la 6 luni de la declanşarea pandemiei a fost extrem de târzie, deoarece în această perioadă operatorii au fost nevoiţi să restrângă echipele la minimul impus de activitate astfel încît nu prea îşi mai are aplicabilitate.

În ceea ce priveşte granturile şi împrumuturile pentru capital de lucru sau investiţii cu garanţia statului este o măsură va duce la blocaje de sistem şi la irosirea multor resurse în condiţiile în care alocarea se face după principiul primul venit /primul servit.

„Un program mult lăudat de Guvern este IMM Invest. Câte companii sunt din domeniul HoReCa? Erau 190 de companii din domeniul hotelier si 444 din domeniul baruri restaurante. Adică 634 companii din cele 26566 active în domeniu, puţin peste 2% din companii. Putem salva oare o industrie ajutând 2% din companiile din domeniu?”, s-au întrebat reprezentanţii FIHR.

Aceştia reclamă lipsa unei explicaţii pentru faptul ca România este singura ţară din UE în care restaurantele sunt închise la interior, lipsa unei liste de condiţii care trebuie respectate pentru a gestiona riscul epidemiologic in hoteluri şi restaurante, lipsa unui un plan de măsuri adaptat fiecărei zone sau sector din turism.

„Lipseşte orice măsură care să ducă la eliminarea impozitelor pe terenuri şi clădiri pentru toată perioada în care activitatea este restricţionată total sau parţial. Guvernul ar putea subvenţiona aceste impozite măcar parţial. Lipseşte o măsură care să reglementeze regimul taxelor pe drepturile de autor pe perioada în care nu funcţionăm”, mai arată FIHT.

Reprezentanţii federaţiei cer programe dedicate acestui sector, avertizând că meseriile de bucătar, ospătar, recepţioner sau cameristă aproape că nu vor mai exista in viitor in România daca nu se iau repede măsurile necesare.

Citeşte şi Ludovic Orban, veste bună pentru români: Am oprit creşterea numărului de cazuri de coronavirus