SCUMPIRI în anul 2017. La ce trebuie să se aştepte românii

Anul 2017 a venit cu o serie de reduceri de taxe pentru români, precum reducerea cotei generale de TVA de la 20% la 19% și eliminarea accizei suplimentare de 20 de eurocenți pe litrul de carburant, însă la nivel internațional se prefigurează mai multe vești neplăcute.

03 ian. 2017, 11:05
SCUMPIRI în anul 2017. La ce trebuie să se aştepte românii

Scumpirea petrolului. Chiar dacă eliminarea supra-accizei la carburanți ar trebui să ducă la o ieftinire a benzinei și motorinei la început de an, creșterea prețului petrolului va duce înapoi prețurile în sus. Prețul țițeiului a crescut anul trecut de la un minim de 27 de dolari pe baril consemnat în luna ianuarie 2016 la 56 de dolari la finele lui decembrie. Pe medie, însă, creșterea a fost de 60%, scrie vocea.biz.

Însă din ianuarie 2017 ar trebui să se vadă reducerea de producție operată de către statele Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), operată de către Arabia Saudită. La reduceri participă și alți mari producători internaționali, precum Rusia, Kazahstanul și Azerbaidjanul.

Analiștii și investitorii se așteaptă astfel ca prețul țițeiului să treacă de 60 de dolari pe baril în acest an, ceea ce se va traduce prin creșteri ale prețului la pompă.

Creșterea dolarului. Dolarul american a ajuns la un maxim de 4,35 de lei pe unitate în luna decembrie a lui 2016 și se apropie de paritatea cu euro, care se află acum la 4,54 lei pe unitate. Dolarul s-a apreciat constant în anul 2016 în urma așteptărilor investitorilor ca Rezerva Federală, banca centrală a SUA, să crească dobânzile. Iar prima creștere de la criza financiară chiar a survenit în luna decembrie. De altfel, banca centrală a SUA se așteaptă ca în acest an să aibe loc trei creșteri ale dobânzii-cheie, urmate de alte 2-3 în 2018 și încă 3 în 2019, potrivit CNBC.

Acest lucru înseamnă aprecierea dolarului față de alte valute, deoarece dobânzile mai mari vor atrage multe fonduri de pensii sau de investiții să își plaseze banii în moneda SUA.

Electronice mai scumpe. Aprecierea dolarului american va aduce cu sine creșteri de prețuri pentru bunurile și serviciile care se tranzacționează în dolari. Circa două treimi din comerțul mondial se face în dolari SUA, astfel că impactul este important. Principalele bunuri asupra cărora se estimează scumpiri din cauza dolarului le reprezintă electronicele, precum smartphone-uri, tablete sau console de jocuri. Acestea se fabrică în special în China, iar moneda de tranzacționare este dolarul. De asemenea, scumpiri ar putea înregistra și hainele, acestea fiind produse în principal tot în state din Asia, de Sud-Est, precum India, Bangladesh și Vietnam.

Citeşte şi Arabia Saudită estimează un preţ mediu al barilului de petrol de 55 dolari în 2017