Scumpiri la benzină și motorină de la 1 ianuarie. Prețurile o iau razna la începutul anului

Veștile nu sunt tocmai bune la început de an în ceea ce privește prețul la benzină și motorină. Carburanții se scumpesc considerabil de la 1 ianuarie.

31 dec. 2022, 10:32
Scumpiri la benzină și motorină de la 1 ianuarie. Prețurile o iau razna la începutul anului

Scumpiri la benzină și motorină de la 1 ianuarie. Guvernul PNL-PSD a decis să nu mai prelungească măsura compensării cu 50 de bani, iar USR acuză că în zilele următoare prețurile la benzină și motorină vor crește considerabil.

„Tipic actualilor conducători PSD-PNL să îşi bată joc de români. După ce, o dată la 3 luni, ne-au amăgit cu cei 50 de bani la pompă, de la 1 ianuarie nu îi vor mai da. E prea mult pentru ei, au nevoie de bani în plus pentru bugetul specialilor. Ne-au minţit şi că scad acciza de la 1 ianuarie şi că românii nu vor suferi. Acum, în prag de an nou, vin şi ne spun: ţeapă! De fapt, cresc accizele! În plus, acum 2 zile au introdus, peste noapte şi fără nicio consultare o nouă «taxă de solidaritate» pe veniturile excepţionale ale producătorilor de ţiţei. Aşa că, din ianuarie, să ne aşteptăm la noi scumpiri ale preţului din cauza politicilor păguboase ale Guvernului! Solidaritate cu ei înşişi, nu cu românii. Asta în condiţiile în care cotaţiile internaţionale ale barilului de petrol s-au mai calmat şi trebuia să ne aşteptăm la o calmare a preţului carburantului la pompă. Dar ca la noi la nimeni! Atâta timp cât un sprijin pentru oameni este la mâna şi pixul PSD şi PNL nimic bun nu poate veni”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, potrivit comunicatului de presă al USR.

Citește și Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2023. Românii vor scoate mai mulți bani pentru plata taxelor, impozitelor și chiar pentru masa în oraș

Scumpiri la benzină și motorină de la 1 ianuarie. Lovitură puternică pentru români

Scumpiri la benzină și motorină de la 1 ianuarie. Valorile minimale pentru accizele la combustibili sunt stabilite de Uniunea Europeană, dar guvernanţii puteau negocia o derogare, care nu ar fi fost greu de obţinut în actualele condiţii de criză energetică. În acest fel, românii ar fi putut beneficia de accize mai mici la carburanţi, aşa cum au fost ele stabilite prin Legea 370/2022, ceea ce măcar ar fi atenuat eliminarea compensării cu 50 de bani, mai indică sursa citată.

Citește și Scumpirile îi îndeamnă pe oameni să recurgă la gesturi extreme. Furtul de alimente din magazine a atins cote alarmante

„Românii sunt iar abandonaţi de un guvern incapabil să le înţeleagă nevoile şi să îi protejeze la nivelul UE. Premierul şi ministrul finanţelor să dea socoteală de ce abandonează interesele românilor. Ministrul Finanţelor ar fi putut încerca să impună şi să justifice valori mai mici ale accizelor, mai ales că, după pandemie, vedem o mare flexibilitate a UE pentru derogări de la propriile reguli. Explicaţiile oferite dinspre ministerul condus de Adrian Câciu par a veni de la funcţionari zeloşi în aplicarea regulii europene. Viziunea politică a ministrului şi Guvernului lipseşte. Pentru că nu au, pentru că sunt incompetenţi şi rău-intenţionaţi”, a spus Anca Dragu, senator USR şi fost ministru al Finanţelor, conform sursei menţionate.

Legea 370/2022 – prin care au consfiinţit creşterile de taxe şi impozite pentru români, inclusiv suprataxarea contractelor part-time – a fost votată de parlamentarii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o pe 20 decembrie. Să explice PSD, PNL, UDMR şi preşedinele Iohannis de ce din această lege este ignorată fix prevederea care i-ar fi putut ajuta pe români să facă faţă exploziei preţurilor!