Scurgere radioactivă la graniţa României. Ministrul Mediului: Nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor monotorizaţi permanent

Scurgeri radioctive s-au produs la Uzina metalurgică de la Rîbniţa, din regiunea transnistreană. Potrivit presei locale, informaţia a fost ascunsă iniţial, iar apoi a apărut informaţii din surse anonime pe reţelele de socializare. Reţeaua naţionala de supraveghere a radioactivitatii mediului nu a înregistrat depăşiri ale valorilor normale, a anunţat ministrul mediului.

RomaniaTV.net
14 mart. 2019, 06:24
Scurgere radioactivă la graniţa României. Ministrul Mediului: Nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor monotorizaţi permanent

La Uzina Metalurgică de la Rîbniţa ar fi avut loc, pe 5 martie curent, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiaţiei în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chişinău, ar depăşi de 300 de ori norma admisă, conform ziarulnational.md, care precizează că informaţia, ascunsă iniţial, a apărut din surse anonime pe reţelele de socializare, dar incidentul este confirmat şi de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău, scrie news.ro.

Coform sursei citate, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale. Angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă. 

Autorităţile de la Chişinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populaţie.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinţă la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbniţa, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chişinău.

 „Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicaţie Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de la Chişinău.

Şi autorităţile de la Bucureşti au precizat, la România TV, că reţeaua naţionala de supraveghere a radioactivitatii mediului nu a înregistrat depăşiri ale indicatorilor monotorizaţi permanent. Nu au fost înregistrate depăşiri. Valorile raportate se situează în domeniul de variaţii de radiaţii specific pentru perioada respectivă. În continuare monitorizarea se face ca şi până acum. Dacă vor apărea modificări, vom informa imediat. (…) Despre evenimentul la care faceţi referire am primit informaţii acum câteva zile”, a precizat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, la România TV