Scutaru: PNL se va abţine de la votul în cazul STS. E periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că parlamentarii PNL se vor abţine de la votul asupra proiectului de lege STS, în plenul Camerei Deputaţilor, transmite Mediafax. El a precizat că serviciul se află în prezent sub control parlamentar şi ar fi periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE.

RomaniaTV.net
18 feb. 2014, 10:17
Scutaru: PNL se va abţine de la votul în cazul STS. E periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE

Scutaru a declarat că PNL se va abţine de la votul asupra proiectului de lege privind STS, în plenul Camerei Deputaţilor.

„Ni se pare firesc ca asupra proiectului de lege să se pronunţe şi domnul Klaus Iohannis atunci când îşi va lua în primire postul de ministru de Interne”, a susţinut liderul deputaţilor PNL.

El a criticat poziţia exprimată de premierul Victor Ponta în privinţa STS, precizând că în prezent există control parlamentar asupra serviciului prin intermediul comisiilor de apărare din Parlament.

„Am văzut declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta după întâlnirea cu parlamentarii grupului minorităţilor naţionale privind amendarea proiectului de lege al STS, iar lucrurile par foarte confuze şi nu mi se par că ar aduce clarificări. Controlul parlamentar asupra STS este prezentat ca o mare realizare, doar că acesta există în prezent şi este menţionat foarte clar în Legea 92/1996 de funcţionare şi organizare a STS. Controlul parlamentar asupra STS se exercită de comisiile de apărare din Cameră şi Senat, care au atribuţii de control şi asupra SPP, precum şi a unor servicii departamentale, cum ar fi cel al Ministerului de Interne sau cel al Ministerului Apărării”, a declarat Scutaru.

El a precizat că PNL susţine trecerea Serviciului 112 la Ministerul de Interne, pentru o coordonare mai bună a comitetelor de salvare.

Liderul deputaţilor PNL a criticat varianta înfiinţării unei comisii speciale distincte la nivel parlamentar pentru controlul activităţii STS.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu Grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

El a spus că, din punctul de vedere al USL, pentru că ştia despre acest proiect şi l-a discutat şi cu ceilalţi colegi, consideră că „este o idee chiar mai bună decât cea a Guvernului”. „Împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă. Îi vom consulta şi pe colegii liberali şi pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, şi în felul acesta, sper ca soluţia finală a legii să fi o soluţie europeană şi o soluţie cât mai puţin disputată politic”, a spus preşedintele PSD.

Ponta a spus că Varujan Pambuccian va lucra cu ceilalţi parlamentari de profil la amendamente pe proiectul de lege al Guvernului. „Am spus că grupurile noastre parlamentare susţin o modificare a proiectului în acest fel, Serviciul 112, ca peste tot în Europa, să fie la Ministerul de Interne, la Departamentul pe care îl conduce domnul Arafat, iar STS nu la Guvern, nu la Preşedinţie, şi anume la Parlament”, a spus premierul Ponta.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, săptămâna trecută, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.

Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.

Proiectul de lege privind STS va fi dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, urmând să fie analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi apoi în plen.