Scutiri de taxe şi pentru copiii profesorilor ieşiţi din sistem

Fără taxe de înscriere la facultate şi cazare gratuită în cămine pentru copiii cadrelor didactice, indiferent dacă acestea mai profesează sau nu. Acesta este propunerea unor senatori PSD şi PDL din comisia de învăţământ a Senatului, informează România TV.

RomaniaTV.net
20 apr. 2012, 10:50
Scutiri de taxe şi pentru copiii profesorilor ieşiţi din sistem

Cinci senatori social-democraţi şi unul democrat-liberal vor să amendeze Legea educaţiei naţionale pentru a extinde facilităţile pentru studenţii ce provin din familiile cadrelor didactice. În momentul de faţă, studenţii care au cel puţin un părinte cadru didactic nu plătesc taxa de înscriere la facultate şi beneficiază de gratuitate la cazarea în cămine.

Iniţiatorii susţin că aceste facilităţi trebuie acordate şi studenţilor al căror părinţi sunt profesori ieşiţi la pensie sau care au plecat din sistemul de educaţie, în caz contrar fiind perpetuată o practică discriminatorie. Proiectul de lege urmeată să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

Aceste scutiri la plată pot ajunge la sume semnificative. De exemplu, la Universitatea Bucureşti, înscrierea la administraţie publică se face contra unei taxe de 100 de lei, la jurnalism înscrierea costă 150 de lei, la psihologie 200 de lei, iar la limbi străine variază între 100 şi 300 de lei.

Economia din buzunarele profesorilor este însă mult mai mare în cazul cazării, a cărei plată se face lunar. În căminele Universităţii Babeş-Bolyay  din Cluj, un loc într-o cameră cu 8 locuri costă 80 de lei pe lună, într-una cu 3-4 locuri ajunge la 100 de lei, iar într-o cameră cu numai două paturi costul cazării se ridică la 120 de lei.