Scutul antirachetă: Avertismentul Rusiei pentru Uniunea Europeană

Alianța Nord-Atlantică speră să reia dialogul cu Moscova pe tema cooperării în proiectul scutului antirachetă în Europa, realizat în prezent fără participarea Rusiei, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, subliniind că o colaborare în acest sens "poate schimba regulile jocului" în relațiile dintre cele două părți.

RomaniaTV.net
16 ian. 2014, 07:41
Scutul antirachetă: Avertismentul Rusiei pentru Uniunea Europeană

„Sunt convins că o cooperare în privința scutului antirachetă poate modifica regulile jocului în relațiile Rusia-NATO. Eu încă sper că Rusia ni se va alătura în acest proiect, sporind astfel atât propria sa securitate, cât și securitatea țărilor membre ale Alianței”, a afirmat Vershbow, în cadrul unei conferințe susținute la Tel Aviv, la Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională, după cum relatează RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Dar, dacă această oportunitate va fi pierdută, viața își va urma cursul și NATO va continua să dezvolte capacitățile pe care le consideră necesare pentru a face față amenințării crescânde pe care o reprezintă rachetele”, a continuat Alexander Vershbow, fost ambasador al SUA la Moscova.

El a amintit că Alianța a făcut un pas către Moscova, renunțând la a patra etapă a proiectului, care i-ar fi permis să intercepteze anumite tipuri de rachete balistice intercontinentale mai puțin sofisticate decât cele de care dispune Rusia, dar că această concesie nu a ajutat la continuarea negocierilor.

Alexander Vershbow a recunoscut, între altele, că înțelege îngrijorările Moscovei legate de scutul antirachetă american, dar a sugerat că partea rusă trebuie să rezolve această problemă separat, în cadrul unui dialog bilateral cu Washingtonul.

„Ca fost diplomat american, eu înțeleg că preocuparea Rusiei se întinde dincolo de scutul NATO. Rusia este îngrijorată de arhitectura globală a apărării antirachetă americane în America de Nord și în Asia de Nord-Est și destinată protejării SUA și aliaților săi de rachetele nord-coreene”, a mai declarat Vershbow.

În legătură cu aceste îngrijorări ale Rusiei, reprezentantul NATO a apreciat că ele sunt „exagerate, atât din punct de vedere cantitativ, cât și geografic”, considerând că această problemă ar trebui evocată între Moscova și Washington și nu între Moscova și Alianță.

La summitul NATO de la Lisabona din 2010, Rusia și SUA au convenit să coopereze în domeniul apărării antirachetă în Europa, dar părțile nu au reușit de atunci să se înțeleagă asupra arhitecturii viitorului scut. SUA refuză, totodată, să semneze un document care să garanteze că viitorul sistem antibalistic nu este îndreptat împotriva Rusiei