Se agită apele: primul stat din Europa care este gata să folosească bomba nucleară

Conflictul din Ucraina escaladează, iar amenințările privind războiul nuclear se întețesc. Din ce în ce mai multe state din regiune încep să aibă poziții tranșante pe marginea acestui subiect. 

21 aug. 2023, 09:43
Se agită apele: primul stat din Europa care este gata să folosească bomba nucleară

Printre liderii europeni care sunt gata să tranșeze conflictul din Ucraina cu arma nucleară se numără Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus.

Potrivit liderului din Belarus, statul pe care-l reprezintă „nu se va implica în acest război”, cu condiția ca trupele lui Volodimir Zelenski să nu treacă granița în țara sa.

Totuși, Lukașenko a profitat de ocazie pentru a reafirma sprijinul față de Vladimir Putin: „Vom continua să ajutăm Rusia, care este aliata noastră”, scrie presa internațională.

De asemenea, oficialul de la Minsk a mai precizat că orice provocare la adresa țării sale va fi primi un răspuns „imediat”.

„Nu vom aștepta și vom utiliza tot arsenalul pe care îl avem la dispoziţie, inclusiv armele nucleare”, a amenințat Aleksandr Lukașenko.

„Nu le-am adus aici pentru a speria pe cineva. Ele reprezintă un puternic factor de descurajare, dar e vorba de arme nucleare tacice şi nu strategice. De aceea le vom utiliza imediat ce va fi lansată o agresiune contra noastră”, a mai punctat președintele.

Avertismentul lui Aleksandr Lukașenko pentru Evgheni Prigojin: „Nimeni nu-l va răsturna pe Putin”

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat că a livrat primele focoase nucleare în Belarus. În opinia şefului Kremliului, aceste arme acţionează ca element de descurajare pentru „cei care se gândesc să aplice Rusiei o înfrângere strategică”.

În plus, Lukașenko a vorbit și despre mișcarea lui Prigojin. Vladimir Putin este mai puternic ca niciodată, susține președintele bielorus.

„Putin este acum mai mobilizat, mai şiret şi mai înţelept. Adversarii noştri trebuie s-o ştie (…)

Nimeni nu-l va răsturna pe Putin astăzi”, a comentat Lukașenko.