Se anunță o iarnă grea în România: Guvernul are în plan reducerea plafonării pentru anumiți consumatori de energie

Se anunță o iarnă grea pentru români. Guvernul Ciucă ia în calcul introducerea de noi impozite.

26 aug. 2022, 10:20
Se anunță o iarnă grea în România: Guvernul are în plan reducerea plafonării pentru anumiți consumatori de energie

Premierul Nicoale Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, iau în calcul ca din toamnă să elimine plafonarea prețurilor la energie pentru mai multe categorii de consumatori. În ultimul an, prețul energiei s-a triplat, ca urmare a liberalizării prețurilor și a politicilor „Green Deal” de la Comisia Europeană.

Venitul suplimentar lunar al furnizorilor şi traderilor de energie ar urma să fie calculat ca diferenţă pozitivă dintre valoarea tranzacţiilor de vânzare încheiate în luna respectivă la preţul de referinţă lunar şi valoarea tranzacţiilor de cumpărare din luna respectivă calculată la preţul mediu ponderat, scrie Profit.ro.

Documentul de la Guvern, citat  de analiștii economici mai stipulează păstrarea actualelor preţuri plafonate la energie şi gaze pentru clienţii casnici. În privinţa celor noncasnici, însă, la energie electrică, doar unii dintre consumatori vor mai beneficia integral de plafon.

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, (…) venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, furnizorii şi traderii de energie electrică, (…) se impozitează cu … %″, prevede o variantă de lucru de modificare a OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 202, mai precizează sursa citată.

 

Acuzații grave la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu

 

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe din partea PSD, în „perioada Dragnea”, anticipează dezastrul în România. Adrian Câciu și Virgil Popescu sunt în egală măsură vinovați pentru situația actuală din România, susține fostul membru al Guvernului.

„Eu-l cunosc pe Popescu de mulţi ani. Nu are nicio legătură cu ţara şi cu domeniul pe care-l conduce. Serveşte nişte interese şi are un obiectiv de îndeplinit şi până atunci va sta în funcţie. Ordinul este ca el să rămână. Problema este în Finanţe. Nu ministrul Energiei stabilește o taxare la benzină sau energie.

Împreună, ministrul Energiei și Economiei, cei doi sunt la fel de vinovaţi pentru ce se întâmplă în România, în zona economică. Ministrul de Finanţe trebuie să simtă economia şi să vină cu soluţiile macroeconomice pentru a obliga Guvernul să aplice anumite acţiuni. Popescu nu va pleca pentru că are un obiectiv foarte clar de atins”, a declarat Teodorovici, pentru BZI.