Se anunță o vară caniculară! Șefa ANM trage un semnal de alarmă despre deficitul de precipitații. Elena Mateescu: ”Deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”

Românii care deja au planuri pentru vara aceasta, trebuie să știe și la ce temperaturi să se aștepte! Specialiștii Accuweather au actualizat prognoza meteo și au transmis cum va fi vremea la începutul verii.

30 mart. 2024, 18:41
Se anunță o vară caniculară! Șefa ANM trage un semnal de alarmă despre deficitul de precipitații. Elena Mateescu: ”Deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”

În prima lună a verii, Elena Mateescu anunță valori termice ridicate, mai mari decât cele specifice în perioada respectivă. Este o veste foarte bună pentru cei care-și programează de acum sejururile la mare, pentru că o pot face și pentru luna iunie.

În București, maxima lunii iunie va fi de 30 de grade Celsius.

Astfel, cea mai mică temperatură din iunie va fi de 24 de grade Celsius. Specialiștii Accuweather spun că Soarele va fi mereu pe cer, iar ploile nu-și vor face des apariția.

De asemenea, există posibilitatea să fie și zile în care vor predomina norii pe cer, însă temperaturile vor fi ridicate. Deci, dacă la începutul verii temperaturile sunt peste medie, există o mare probabilitate să avem parte de o vară caniculară.

Printre altele, și Elena Mateescu, directoarea generală a ANM, anunță că vremea se încălzește și mai tare.

Mai mult decât atât, aceasta trage un semnal de alarmă referitor la schimbările majore de temperatură, precizând că „deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”.

Citește și Urgia albă lovește România în plină primăvară! Anunț de ultimă oră din partea șefei ANM: ”Vom avea o răcire semnificativă”

Elena Mateescu a vorbit, la B1 TV, despre încălzirea vremii de la noi din țară.

„De mâine, lucrurile, cu siguranță, vor arăta că vremea va fi din nou într-un proces de încălzire, de fapt va deveni mai caldă decât în mod obișnuit, pentru că temperaturile maxime se vor încadra între 11 până la 21 de grade, duminică, de asemenea, 10-20 de grade, și acest ecart al valorilor de temperaturi va rămâne de interes cel puțin probabil, cu siguranță, până la sfârșitul primei luni din această primăvară, cu mici variații de la o zi la alta, adică de la valori de 10, 16, 17 grade, în următoarele zile, de asemenea, valori de 17, 19, posibil 20 de grade, astfel încât să încheiem din nou cu o abatere termică pozitivă mai mare de 2 grade Celsius și prima lună din primăvara 2024”, a declarat Elena Mateescu.

”Vorbim de secetă pedologică”

De asemenea, șefa ANM a fost întrebată și cum va arăta luna aprilie.

„Actualizarea estimărilor arată posibilitatea ca cel puțin debutul lunii aprilie să fie în continuare caracterizat de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, pentru că intervalul care este dedicat celor patru săptămâni, și vorbim aici de 25 martie până în jurul datei de 22 aprilie, arată o probabilitate ridicată ca pentru cel puțin prima săptămână din luna aprilie să vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, cu cele mai mari abateri în jumătatea vestică a țării. Vorbim de abateri mai mari de 3, 3,5 grade Celsius, în timp ce în sud-est, 2 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu.

Mai mult decât atât, directoarea generală a ANM trage un semnal de alarmă referitor la deficitul de precipitații și seceta pedologică.

Citește și Praf saharian peste România. Vin „ploi murdare” şi descărcări electrice

„Ceea ce este de remarcat, deficitul de precipitații, pentru că deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării, și, în condițiile în care și în luna aprilie, cel puțin până la jumătatea acestei luni, așa cum arată actualizarea datelor la acest moment, va putea accentua acest deficit, va putea accentua starea de secetă pedologică în cea mai mare parte Moldovei, în Muntenia, dar și în Dobrogea”, a mai precizat Elena Mateescu, la B1TV.

rezervaapa (1)

Şi specialiștii Accuweather au actualizat prognoza meteo și au transmis cum va fi vremea la începutul verii. În luna iunie, meteorologii anunță valori termice ridicate, mai mari decât cele specifice în perioada respectivă. Este o veste tocmai bună pentru cei care-și programează de acum sejururile la mare, căci o pot face și pentru luna iunie. În Capitală, maxima lunii iunie va fi de 30 de grade Celsius.

Cea mai mică temperatură din iunie va fi de 24 de grade Celsius. Soarele va fi mereu pe cer, iar ploile nu-și vor face des apariția. Există posibilitatea să fie și zile în care vor predomina norii pe cer, însă temperaturile vor fi ridicate. Dacă la începutul verii temperaturile sunt peste medie, există o mare probabilitate să avem parte de o vară caniculară.