Se are în vedere vaccinarea obligatorie împotriva variolei maimuţei. Care sunt primele categorii vizate şi ce ţări vor să ia această măsură

Portugalia, care a ajuns la 58 de cazuri confirmate de variola maimuţei, studiază să vaccineze persoanele de contact ai celor infectaţi şi lucrătorii din sistemul medical. De asemenea, SUA sunt pregătite să ofere vaccinul împotriva variolei maimuței persoanelor cu risc ridicat.

26 mai 2022, 18:33
Se are în vedere vaccinarea obligatorie împotriva variolei maimuţei. Care sunt primele categorii vizate şi ce ţări vor să ia această măsură

Numărul infecţiilor cu variola maimuţei a crescut cu încă 9 cazuri în Portugalia în ultimele ore, ajungând la 58, iar virusul continuă să se răspândească în această ţară. Potrivit ultimului raport al Direcţiei Generale de Sănătate (DGS), toţi cei contagiaţi sunt de sex masculin cu vârste cuprinse între 23 şi 61 de ani, însă majoritatea au sub 40 de ani. În ce priveşte zonele, Lisabona şi Valle del Tajo sunt regiunile cele mai afectate.

DGS a precizat că lucrează la crearea unei „rezerve naţionale de vaccinuri” şi că evaluează posibilitatea de a vaccina „contacţii cazurilor confirmate” şi profesioniştii din sistemul sanitar „în contextul acestui focar” de variola maimuţei. Cazurile identificate „sunt stabile sub monitorizarea asistenţilor medicali sau ambulator”, se arată într-un comunicat.

Citeşte şi Variola maimuţei se răspândeşte rapid în Europa. Un medic român avertizează: „Se transmite şi prin haine. Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic”

La rândul lor, Statele Unite transmit că au un „stoc bun” de vaccinuri, deoarece s-au pregătit pentru posibilitatea de a fi nevoie să folosească doze pentru variolă. În SUA, vaccinul Jynneos în două doze este autorizat pentru a preveni variola și, în mod specific, pentru a preveni variola maimuțelor.

Astfel, Statele Unite se pregătesc să vaccineze persoanele care au intrat în contact direct cu pacienţi cu variola maimuţei, în contextul în care ţara se aşteaptă la o creştere a numărului acestora. „Căutăm să maximizăm distribuirea vaccinurilor către cei despre care ştim că ar avea de câştigat„, a declarat Jennifer McQuiston, responsabilă în cadrul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Citeşte şi Dana Budeanu, despre „variola maimuței”: „E o mascaradă!” / Designerul, revoltat pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19 și sancțiunile impuse Rusiei | EXCLUSIV

Adică cei care au intrat în contact cu un pacient cunoscut cu variola maimuţei, cum ar fi îngrijitorii, contactele personale foarte apropiate, în special cei care riscă să dezvolte un caz grav de boală„, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Variola maimuţei, provocată de un virus de gen Ortopoxvirus, este o boală rară transmisibilă prin contact cu animale sau persoane infectate sau cu obiecte contaminate.