Se caută voluntari care să se infecteze cu Covid de dragul științei! Scopul: dezvoltarea unui vaccin mai eficient

Universitatea Oxford caută voluntari care să se infecteze cu Covid în mod voluntar, în numele științei.

27 ian. 2022, 15:40
Se caută voluntari care să se infecteze cu Covid de dragul științei! Scopul: dezvoltarea unui vaccin mai eficient

Scopul acestui experiment este pentru a intensifica eforturile în vederea dezvoltării unor vaccinuri mai eficiente. Acest studiu al Universității Oxford a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Mare Britanie a devenit prima ţară care a autorizat realizarea unor studii pe oameni referitoare la COVID-19.

Prima fază a cercetării e încî în desfășurare și se axează pe stabilirea încărcăturii virale necesare declanșării unei infecții. A doua fază va avea ca obiectiv stabilirea răspunsului imunitar necesar pentru a evita infectarea, a precizat marţi universitatea britanică într-un comunicat.

Oamenii de știință sunt la un pas de a stabili încărcătura virală minimă care ar garanta că jumătate dintre persoanele expuse dezvoltă forme asimptomatice sau uşoare de COVID-19.

Citește și Raed Arafat, scenariu sumbru în valul 5 COVID-19: Este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la ATI!

Cercetătorii vor ca mai apoi să îi expună pe voluntarii infectați pe cale naturală sau vaccinați la o cantitate similară din varianta originală a virusului pentru a determina nivelurile de anticorpi sau de celule T imunitare care sunt necesare pentru a combate infectarea.

”Acesta va fi răspunsul imunitar pe care va trebui apoi să îl inducem printr-un nou vaccin”, a spus Helen McShane, profesoară de vaccinologie la Universitatea Oxford şi cercetătoare principală în cadrul studiului.

Rezultatele studiului vor ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri mai eficiente. Mai mulți imunologi din verse zone ale lumii au încercat să identifice reacţia imunitară pe care un vaccin trebuie să o producă astfel încât să protejeze împotriva bolii, cunoscută sub denumirea de corelaţie imună pentru protecţie.

Cercetătorii au folosit studiile clinice pe oameni timp de decenii pentru a dezvolta tratamente împotriva multor boli infecţioase, dar aceasta este prima astfel de cercetare în cazul COVID-19.

Există și riscuri în acest experiment. Unii voluntari care iau boala ar putea avea forme grave. De aceea există niște condiții pentru a putea fi voluntar: participanții să aibă între 18 şi 30 de ani, să aibă o stare bună de sănătate. Vor sta în carantină cel puțin 17 zile, iar cei care vor dezvolta simptome vor primi tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali Ronapreve, produs de Regeneron.

Citește și Studiu Oxford: Cazurile uşoare de COVID-19 au efecte pe termen lung