Se construieşte primul „sat vertical” din România. Când va fi gata şi cum va arăta FOTO

Timișoara s-a remarcat prin găzduirea unui cartier rezidențial denumit "sat vertical", care va fi unic în țară și care de altfel a primit premiul secțiunii „Arhitectura Construcțiilor Publice”.

14 mai 2019, 07:08

Proiectul este inspirat de satul rotund din Banat, unic în țară și declarat monument istoric de Ministerul Culturii.

Pentru acest ansamblu rezidențial impresionant au fost investite 14 milioane de euro. Potrivit dezvoltatorului, acest compelx este gândit să poziționeze oamenii în centru, fiind înconjurați de un spațiu verde generos.

Citeşte şi Ministrul Culturii: Guvernul va aloca bani Timişoarei pentru proiectele Capitală Culturală 2021

Potrivit ultimelor informații, acest complex va fi gata anul viitor. Ideea arhitecților a pornit de la Charlottenburg, un sat cu adevărat special din Banat, de altfel, unic în România. Aici spațiilor comune sunt în mijlocul așezării, iar casele dispuse într-un cerc, cu grădinile în spate.

La Charlottenburg practic toți oamenii stau în centru. Micuţa localitate a fost înfiinţată acum mai bine de 300 de ani după ce austriecii au fost aduşi în Banat: „Nemții au dorit să aibă biserica în mijlocul satului, școala să fie aproape, totul este aproape”.

Acest sat se află la 50 de km distanță față de satul rotund, iar dezvoltatorul proiectului, Vlad Velea, a explicat că: „Am încercat să aducem de la satul românesc, să aducem într-o versiune modernă anumite concepte care au funcționat care ne-au plăcut și ne-au bucurat.”
De asemenea, Radu Golumba, a povestit că ideea acestui complex a pornit de la dorința de a îmbina casa cu blocul, iar ca model au avut Charlottenburg.

Vlad Vela, dezvoltator imobiliar: „Ne dorim să stăm la casă, să avem tot confortul de la o casă, dar în același timp să avem serviciile ca la hotel”.