Se acordă un nou tip de pensie. Cine poate beneficia de ea. Ce se întâmplă cu românii care au muncit în străinătate

Pensia internaţională 2020. Cum obţii pensie şi pentru perioadele lucrate în străinătate. Persoanele care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de drepturi de pensie în fiecare dintre ele.
Iulian Tudor
16 ian. 2020, 11:36
Se acordă un nou tip de pensie. Cine poate beneficia de ea. Ce se întâmplă cu românii care au muncit în străinătate

Dacă ne referim la statele din Uniunea Europeană, la Elveția, Islanda, Norvegia sau Lichtenstein, atunci stabilirea pensiei pentru perioadele în care au lucrat într-una dintre aceste țări ține cont de regulile stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Regulile sistemului de stabilire a pensiei din România nu sunt identice cu cele din alte state, iar persoanele care lucrează în mai multe țări ar trebui să se documenteze cu privire la condițiile de acordare a pensiei din statul străin în care muncesc. Spre exemplu, vârsta legală de pensionare diferă de la un stat la altul.

Firește, cele mai importante aspecte ce trebuie respectate pentru a putea beneficia de drepturile de pensie din celelalte state sunt: pe de o parte, ca munca în alte țări să se fi desfășurat în condiții de legalitate și, pe de altă parte, ca cineva să fi plătit contribuțiile sociale. Altfel, pentru perioadele în care s-a lucrat fără îndeplinirea condițiilor de legalitate în muncă din țara respectivă, nu se poate spera ca ele să fie luate în calcul nici la stagiul minim de cotizare, nici la stabilirea valorii pensiei cerute în România (sau în oricare alt stat).

Apoi, pentru ca anii lucraţi în străinătate să fie luaţi în considerare, solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an, după cum prevede regulamentul. În unele țări, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare – în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, potrivit reglementărilor în vigoare. La calculul pensiei însă, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor de cotizare, ceea ce înseamnă că vor lua în calcul toate perioadele lucrate în alte țări, ca și cum s-ar fi lucrat pe teritoriul României.

Spre exemplu, știind că stagiul de cotizare minim în România este de 15 ani, iar în statul X, de 20 de ani, o persoană care a lucrat zece ani în România și șapte ani în statul X poate să ceară pensie în România chiar dacă aici nu a lucrat decât zece ani, deoarece casa de pensii română este obligată să ia în calcul perioada de cotizare din statul străin – ceea ce duce la depășirea limitei minime de 15 ani.

Unde și cum facem cererea în România?

Cererea de pensie va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuim sau din ultima țară în care am lucrat, stabilește regulamentul european ca principiu. Asta înseamnă că nu putem să facem o cerere în oricare dintre țările străine în care am lucrat, după bunul plac. În România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparținem cu domiciliul, însoțită de documentele doveditoare.

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.

DailyBusiness
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai ca să cumperi un apartament nou, cu 21% TVA, în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Singurele două orașe mari cu prețuri decente
Capital.ro
Elena Udrea NU a scăpat. Decizia care o poate îngropa definitiv. Îi vor lua tot!
Playtech.ro
Amenzi mai mari pentru șoferii care depășesc viteza sau trec pe roșu, în Bulgaria. Conducătorii auto pot face acum vinieta şi de o zi, în ţara vecină
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Evz.ro
Risc uriaș în parcările din București. Poți rămâne fără bani
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Cancan.ro
Felix Baumgartner, înmormântat în mare secret! Misterul păstrat de Mihaela Rădulescu
Capital.ro
Schimbare radicală la bancomate din 2026. Decizie pentru cei care retrag numerar: E timpul să țină pasul
StirileBZI
Proiecte vitale pentru dezvoltarea țării, oprite de judecători la cerere! Câtă putere au ONG-urile în fața justiției?
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
ALERTĂ în Europa! Ministrul Cătălin Predoiu avertizează: „Populația trebuie pregătită să reziste de la 72 de ore la 7 zile”.