Se dau amenzi de 1.500 de lei pentru folosirea maşinii de spălat sau a aspiratorului la orele de siestă. 5.000 de lei dacă ambalezi motocicleta în faţa blocului

Românii care spală haine la mașina de spălat riscă amenzi de 1.500 de lei. Este vorba despre programul de liniște pe care cei care locuiesc la bloc trebuie să îl respecte. Aceleaşi amenzi se aplică şi dacă porneşti aspiratorul sau îţi exersezi talentul la un instrument muzical.

03 mart. 2024, 09:40
Se dau amenzi de 1.500 de lei pentru folosirea maşinii de spălat sau a aspiratorului la orele de siestă. 5.000 de lei dacă ambalezi motocicleta în faţa blocului
O nouă lovitură pentru românii care stau la bloc. Vor plăti mai mult cu 30%, altfel riscă amenzi uriaşe!

Românii care folosesc mașina de spălat, aspiratorul sau acordează vreun instrument muzical la ore nepotrivite riscă amenzi de circa 1.500 de lei. Este vorba de programul de liniște pe care cei care locuiesc la bloc trebuie să îl respecte. În mod convențional orele de liniște sunt între 22 seara și 6 dimineața și în intervalul orar 15 -17.

Orele de liniște la bloc în 2024. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru vecinii gălăgioși care nu respectă regulile

Cei care spală haine și produc zgomote puternice în apartament riscă amenzi care pot ajunge la 1.500 de lei
Potrivit legii, persoanele care produc zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Aici se încadrează și utilizarea mașinii de spălat, în cazul în care aceasta îi deranjează pe vecini.

În cazul în care folosiți în timpul orelor de liniște la bloc aparatură care face zgomot puternic sau instrumente muzicale de intensitate mare, atunci puteți fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

Mașinile și motocicletele zgomotoase, interzise pe timpul nopții. Șoferii pot primi amenzi de până la 5.000 lei

Amenzi se dau şi pentru gălădia din exterior. Pentru a reduce zgomotul pe timpul nopții, administrația le-a pus gând rău celor care au mașini și motociclete gălăgioase. Circulația acestor vehicule ar putea fi interzisă în perioada de odihnă, iar cei care prinși cu vehicule zgomotoase ar putea fi amendați cu mii de lei.

Citește și: Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete de 125 cmc

Unui proiect depus de Gabriel Rău, consilier general din partea USR, prevede că cei care au mașini sau motoare puternice sau modificate să nu mai poată circula prin oraș în timpul orelor de odihnă pe timpul nopții, între orele 22 – 8. În cazul în care sunt prinși, șoferii acestor vehicule ar putea fi sancționați cu până la 5.000 de lei, dacă zgomotul produs de acestea depășeste 95 de decibeli.

”Proiectul se referă și la mașini și la motociclete, practic orice autovehicul care produce peste 95 de decibeli noaptea. 95 de decibeli înseamnă cât s-ar sparge asfaltul peste noapte. Vorbim de acele persoane care pentru plăcerea lor trezesc sute, poate chiar mii de oameni doar parcurgând un segment de drum noaptea”, explică Gabriel Rău.

Citește și: Permisul de conducere eliberat pentru categoria B, valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete

Conform proiectului, măsurarea zgomotului produs de vehicule se va face prin sondaj de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român.