Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 1200 de euro

Potrivit unui proiect de de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării, producătorii de struguri de masă ar putea primi un ajutor de la stat de 1.200 euro/hectar.

15 apr. 2022, 12:33
Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 1200 de euro

Se dau bani de la stat. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să aloce 15 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro, pentru susţinerea producţiei de struguri de masă în anul 2022.

Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 1200 de euro

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă pentru susţinerea producţiei de struguri de masă este de 1.200 euro/ha şi se plăteşte în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei,  stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021.

Citeşte şi Veşti bune pentru români. Producţia de porumb va depăși anul acesta cu 12% media ultimilor cinci ani

Ajutorul de acordă pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susţinerea producţiei de struguri de masă Vitis vinifera ssp. Vinifera şi nu se aplică soiurilor cu destinaţie mixtă. Beneficiarii primesc banii  într-o singură tranşă, în anul 2022, iar plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

În proiectul publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se precizează că schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de struguri de masă, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2022, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, agricultorii trebuie să solicite ajutorul de minimis, să utilizeze o suprafaţă cultivată cu struguri de masă, de minimum 1.000 mp şi maximum 10 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere struguri de masă, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană/a Municipiului Bucureşti, să obţină o producţie de minimum 6.000 kg struguri de masă/ha de pe suprafaţa prevăzută şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu plantaţiile de struguri de masă, în anul 2022, la specificaţia vii nobile pe rod, pentru struguri de masă, scrie Adevărul. 

De asemenea, benficiarii trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, precum şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.

Valorificarea producţiei de struguri de masă se face în perioada 15 august – 21 noiembrie inclusiv, a anului de cerere. Potrivit proiectului, dovada obţinerii producţiei de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii conform Regulamentul de minimis în sectorul agricol şi se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute în proiect.  Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Citeşte şi Creşte salariul pentru aceşti români. Cine va primi 800 de lei în plus