Se dau lupte grele în Donbas. Atac dezlănţuit al Rusiei de teama contraofensivei lui Zelenski

Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Doneţk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării,

27 aug. 2022, 13:22

Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Doneţk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Cel mai probabil, separatiştii pro-ruşi au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Doneţk. Cu toate acestea, forţele ruseşti au obţinut puţine câştiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să îşi fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina plănuieşte o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

Volodimir Zelenski, anunţul care dă fiori şi României: „Situaţia de la centrala nucleară rămâne critică”

Cu toate acestea, forţele ruseşti au obţinut puţine câştiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să îşi fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina plănuieşte o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

Un aliat de top al preşedintelui rus Vladimir Putin susţine că Moscova nu îşi va opri campania militară în Ucraina, chiar dacă aceasta este dispusă să facă anumite concesii.

Războiul din Ucraina, ziua 185. Rusia nu renunţă la război. Reluarea discuţiilor de pace devine o chestiune incertă

Casa Albă susţine că Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie şi să permită organismului nuclear mondial, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, să viziteze complexul cât mai curând posibil pentru a verifica siguranţa şi securitatea centralei nucleare.

Ramzan Kadîrov se laudă că ar fi cucerit Kievul „cu mult timp în urmă”, dar nu i-a permis Putin

Rezumatul zilei

  • Ucraina intenţionează să evacueze comunităţile aflate pe linia frontului pentru a porni contraofensiva
  • Adjunctul şefului poliţiei rutiere din oraşul ucrainean ocupat Berdiansk a fost ucis într-un bombardament despre care administraţia rusă a oraşului a spus că a fost efectuat de „sabotori ucraineni”
  • Armata ucraineană a declarat că trupele sale au respins atacurile ruseşti asupra oraşelor Bakhmut şi Soledar din regiunea Doneţk. Mai multe depozite de muniţii au fost distruse în regiunea Herson