Se încheie ”moda” muncii de acasă? Pe ce direcție merg acum firmele

”Moda” muncii de acasă este în scădere, potrivit ofertelor de locuri de muncă. Direcția pe care merg acum angajatorii pare că se apropie, din ce în ce mai mult, de cea de dinaintea pandemiei de Covid.
Irina Dumitrescu
03 oct. 2024, 18:12
Se încheie ”moda” muncii de acasă? Pe ce direcție merg acum firmele

Lucrul remote, mai precis ”moda” muncii de acasă a explodat în 2020, odată cu pandemia de Covid. În ultimul an însă, numărul de joburi remote apărute în piaţă a fost în scădere, după cum remarcă mediafax.

În perioada 2020 – 2022, munca de acasă a cunoscut o ascensiune impresionantă, ajungând şi la peste 10 la sută din totalul ofertelor de job-uri postate într-un an pe platformele cu oferte. Mai nou însă, această ”modă” pare în regres. Concret, începând de anul trecut, firmele oferă, în principal, locuri de muncă ce presupun munca la birou sau programul hibrid, adică la birou și, parțial, remote. Anul acesta, totalul joburilor remote postate pe platforma eJobs.ro a fost de doar 4,3 la sută din totalul ofertelor, însemnând 10.000 de locuri de muncă.

Deși a scăzut procentul job-urilor remote din totalul ofertelor, numărul celor care vor să muncească de acasă a crescut. Roxana Drăghici, manager de vânzări la platforma de recrutare online, spune că ideea de muncă remote nu mai este, în mod necesar, o regulă a pieţei. ”Este, mai degrabă, un beneficiu pe care o parte tot mai mică dintre angajatori îl oferă, deşi toate sondajele derulate în rândul candidaţilor ne arată că îşi doresc foarte mult să aibă opţiunea de a putea lucra remote sau hibrid şi că, în unele cazuri, este principalul criteriu în funcţie de care aleg un job. Cu toate acestea, deşi angajatorii vor ca o parte cât mai mare dintre angajaţi să lucreze de la birou, nu de acasă, numărul de aplicări pentru joburile remote a crescut, ajungând acest moment la 13,7 la sută din totalul aplicărilor”.

Citește și Carnea, în continuă scumpire. Prețurile vor crește din ce în ce mai mult până de sărbători

În intervalul ianuarie – septembrie, 1,2 milioane din cele peste opt milioane de aplicări înregistrate au fost pentru muncă remote. Totodată, s-au înregistrat 6,9 milioane de aplicări pentru joburile din România cu prezenţă la birou şi doar 115.000 pentru joburi în străinătate.

”Este interesantă inversarea raportului joburi/aplicări atunci când ne uităm la remote vs. străinătate. Dacă procentul aferent aplicărilor pentru locurile de muncă remote este de 3 ori mai mare decât cel al numărului de joburi postate, în ceea ce priveşte joburile din străinătate lucrurile stau exact invers. 4,3 la sută dintre joburi sunt pentru străinătate, dar acestea atrag doar 1,4 la sută din aplicări”, mai spune Roxana Drăghici.

Citește și Uzina Dacia a încheiat concedierile la voluntare. Câți bani primesc salariații disponibilizați la cerere

Potrivit datelor centralizate de aceeași platformă, printre domeniile cele mai orientate spre munca remote se numără call-center, IT şi asigurări. ”Zona în care angajatorii sunt mai dispuşi să accepte munca remote este cea a poziţiilor entry-level, în condiţiile în care peste 70 la sută dintre aceste joburi se adresează candidaţilor care au maximum doi ani de experienţă. Ce observăm este faptul că pe măsură ce creşte nivelul de senioritate al jobului pentru care se fac recrutări, pe atât scade disponibilitatea angajatorilor de a accepta remote work”, a explicat Roxana Drăghici.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Elena Băsescu își caută de muncă. De ce a fost dată afară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare