Se întâmplă de la 1 iulie 2023! 80.000 de euro pentru cei care acceptă oferta

Guvernul irlandez plătește până la 84.000 de euro pentru cei care doresc să se mute în aceste comunități rupte de lume.
Filip Stan
23 iun. 2023, 07:46
Se întâmplă de la 1 iulie 2023! 80.000 de euro pentru cei care acceptă oferta

O țară europeană oferă câte 80.000 de euro celor dispuși să se mute în cele mai izolate comunități. Irlanda a lansat o schemă prin care oferă câte 80.000 de euro celor care vor să se mute în cele mai izolate comunități.

Este o inițiativă care face parte din programul „Our Living Islands” al guvernului irlandez, al cărui scop este de a crește populația insulelor sale, informează Euronews.

Irlanda vrea să-și repopuleze insulele
Scopul acestui demers este acela de a asigura o continuitate a comunității, de acum înainte, a transmis guvernul irlandez.

Cei tentați de ofertă trebuie să ia în calcul condițiile pe care trebuie să le respecte. Programul se referă la 30 de insule care nu sunt legate de țărm prin poduri.

Guvernul irlandez plătește până la 84.000 de euro pentru cei care doresc să se mute în aceste comunități rupte de lume. De asemenea, banii se acordă în tranșe pentru salvarea și renovarea unor proprietăți abandonate și dărăpănate de pe insule.
Bonusuri pe care românii amărâţi din Italia le pot primi de la stat. Se dau şi 15.000 de euro, plus card de cumpărături
Cei care își propun să se mute acolo trebuie să cumpere și să dețină o proprietate pe una din insulele irlandeze. Mai mult, clădirea trebuie să fie ridicată înainte de anul 1993 și să fie nelocuită de cel puțin doi ani, prevede regulamentul.

Cei care visează la o asemenea viață pot aplica începând cu 1 iulie 2023. O femeie din SUA a CUMPĂRAT 3 case la 1 euro, în Italia. De ce au costat atât de puțin și ce va face cu ele

Rubia Daniels (49 de ani), o americancă originară din San Francisco, a auzit că într-unul din satele abandonate, dar pitoreşti, din Italia se vând case ieftine, la 1 euro. Atunci, s-a hotărât să cumpere trei, pentru ea şi copiii săi, dar și pentru câteva afaceri.

„Am fost uimită. E unul dintre acele lucruri pe care vrei să le vezi cu ochii tăi ca să te convingi că sunt adevărate. Mi-am făcut documentarea şi în doar trei zile îmi rezervasem bilet de avion, o maşină închiriată. Şi-am plecat”, a mărturisit ea pentru Business Insider.

Adevărul din spatele caselor vândute cu 1 euro în Italia

Casele vândute cu un euro în satul Mussomeli din Sicilia și multe alte sate sau orășele uimitoare din Italia ar putea părea un vis împlinit. Orașe mici, romantice, priveliști uluitoare și mâncare bună. Și o casă cumpărată cu bani de cafea. Totuși, în mod surprinzător, prea puțini italieni sunt interesați de această ofertă, relatează BBC.

„A fost dintotdeauna visul meu să mă mut în Italia. Când am auzit de oferta caselor cu un euro, m-am gândit că este șansa mea să trăiesc în Italia. Se scurgea apă prin acoperiș, erau crăpături în pereți. Dacă nu era vândută cu un euro, ar fi fost doar o altă casă din Mussomeli care stă să se prăbușească”, spune Danny McCubbin, un bărbat care a profitat de ofertă și a cumpărat casa cu un euro.

Peste 20 de localități din Italia vând case la acest preț, dar puțini italieni sunt interesați de ofertă.

„Am lansat proiectul în 2017 și am avut mult succes cu el. Am reușit să vindem 170 de case unor străini”, spune Toți Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli.

Proiectul a fost lansat în 2007, cu scopul de a repopula localitățile afectate de un cutremur major în 1968 și să stopeze declinul demografic al zonelor rurale, care au pierdut 15 milioane de locuitori în ultimii 15 ani. Mulți oameni s-au mutat în străinătate sau în orașele din nordul Italiei pentru a munci acolo. Mussomeli, de exemplu, mai are doar jumătate din cei 20.000 de locuitori de pe vremuri. Iar oamenii au preferat să dea casele municipalității, decât să plătească impozite pe proprietate.

Un român din diaspora care vrea să se mute la sat, în România, le cere celor care au case de vânzare să nu mai fie lacomi: „Fac un apel la discernământ!”

„Am aflat despre casele de un euro dintr-un articol citit pe internet”, spune McCubbin. „La început m-am gândit că e prea frumos să fie adevărat”, spune și Mark Kopun, alt cumpărător al unei case de un euro.

Nigrelli spune că Mussomeli s-a adresat de la început străinilor, pentru că italienii nu erau deloc interesați. „Ne-am dat seama că străinii încă au acest vis italian și vor să vină să trăiască aici în Mussomeli”, a spus el.

„E atât de frumos aici, și peisajul, și oamenii din Sicilia s-au dovedit a fi cei mai buni și mai calzi oameni din toată lumea”, spune Tonia Bauer, care locuiește în Mussomeli, dar nu a cumpărat o casă cu un euro.

„Îmi place la nebunie ritmul relaxat, această atitudine: nu contează, de ce te stresezi? Soarele strălucește, marea e aici, ai cea mai bună mâncare, un vin minunat”, spune McCubbin.

„Și pasiune, italienii au pasiune”, adaugă Kopun. Totuși, adevărul este că aceste case costă mult mai mult de un euro. Începând cu taxele de cumpărare, prețul crește rapid.

„Un străin care vrea să cumpere o casă în Italia plătește circa 4000 de euro pentru taxe notariale și agenția imobiliară”, spune Valeria Sorce, agent imobiliar.

Mai mult, unele case sunt într-o stare deplorabilă, iar cumpărătorii sunt obligați să le renoveze în cel mult 3 ani. Costul reparațiilor poate fi între 20.000 și 80.000 de euro, în funcție de starea imobilului. Uneori e nevoie să fie refăcut tot, începând cu pereții exteriori.

„La multe dintre ele se prăbușeau acoperișurile. Presa a promovat ideea că iei o casă la prețul unui espresso, iar asta a creat un pic de isterie în jurul subiectului”, spune Bauer.

„Trebuie să fii realist și să știi în ce te bagi”, spune McCubbin. Bauer spune că a vrut și ea să cumpere o casă cu un euro, dar a renunțat. A găsit o casă de vânzare cu 7.000 de euro, de la un localnic, care avea și ea nevoie de reparații, dar era într-o stare mult mai bună decât cele vândute de primărie.

La fel ca Bauer, italienii preferă să cumpere de la proprietari privați, pentru a evita să plătească renovări costisitoare și termenul limită de 3 ani. Mai mult, ei sunt la curent cu prețurile din zonele globale.

Nu toate orașele din proiect au avut la fel de mult succes ca Mussomeli. În orășeul Carrega Ligure din nord, autorităților locale le-a fost greu să-i găsească pe proprietarii caselor abandonate și să-i convingă să le cedeze. Așa că nu au reușit să vândă nici măcar o casă cu un euro.

Spynews
Colegii lui Flavius, fotbalistul de 19 ani găsit mort în râul Olt, un ultim omagiu, la liceu. Tatăl lui s-a întors din Germania pentru balul de absolvire, dar se pregătește de înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daliana Răducan și-a ales rochia pentru altar! Răzvan Simion a rămas mut de uimire
Fanatik.ro
Dedeman face angajări masive. Compania fraților Pavăl oferă salarii uriașe. Cât câștigă un consultant în vânzări
Capital.ro
Elena Udrea A SCĂPAT. Decizia este definitivă
Playtech.ro
ȘOCANT! De ce au stat îmbrățișati cei trei tineri în mijlocul viiturii din Italia! Detalii uimitoare ies la iveală
DailyBusiness
BNR face anunțul momentului pentru românii cu credite în lei!
Adevarul
TIR căzut în Dunăre de pe podul din zona Bahna. Șoferul a fost scos mort din apă de scafandri VIDEO
Spynews
Star Matinal. Caius Covrig, declarații exclusive despre iubită. Milionarul este un bărbat împlinit: „Nu cere nimic și merită totul” / VIDEO
Spynews
Vlad Gherman și Oana Moșneagu și-au dăruit scrisori înainte de nuntă. Ziua cea mare a fost cu totul și cu totul specială pentru ei: „Povestea noastră...” / VIDEO
Evz.ro
Lady Gaga, însărcinată? Ce s-a văzut la nunta surorii ei
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Ultima postare pe care a mai apucat să o facă Patrizia înainte să fie luată de viitura din Italia. Ți se face pielea de găină
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în România. Pe ce dată încep
Playsport.ro
ȘOC pentru Corina Caragea! „Poftim?! Am crezut că nu văd și nu aud bine”. Ce i-a făcut bărbatul celebru de lângă ea la finala Champions League
kanald.ro
Cum a reacționat o străină când a văzut pentru prima dată urzici: „O să mă mănânce?”. Videoclipul este viral pe TikTok
Capital.ro
Românii trebuie să primească BANII ÎNAPOI. Guvernul a decis. Până la 31 decembrie
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
Flavius, filmat cum se îneacă! Imagini uluitoare cu ultimele clipe de viață ale băiatului de 19 ani
substantial.ro
Finlanda lansează prima misiune NATO de poliție aeriană în românia: un pas important pentru securitatea regională
MediaFlux
Legea Pensiilor se modifică din nou. Angajații care vor beneficia de reducerea stagiului de cotizare
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'