Casele din Sicilia nu necesită garanții sau avansuri de la cumpărători, așa cum se întâmplă în multe locuri. De asemenea, spre deosebire de cele vândute de primării, care impun, de obicei, un termen limită de trei ani pentru finalizarea reparațiilor, aceste proprietăți nu vin cu astfel de restricții. Cumpărătorii pot achiziționa o casă veche dărăpănată și, dacă nu vor să o redecoreze, o pot lăsa așa.
Citește și: Cum poți obține o vacanță în Sicilia la doar 1 euro. Cazarea, mesele și ghidul sunt incluse în preț
„Aici nu sunt implicate primăriile, este doar între particulari (cumpărători și vânzători) și noi asigurăm legătura. Vechii proprietari care doresc să scape de proprietățile lor de familie abandonate ne contactează, iar noi plasăm toate listele online cu fotografii, dar nu vindem la vedere. Cumpărătorii interesați trebuie să vină în persoană”, a declarat Antonino, potrivit CNN.
Cu sediul în orașul sicilian Favara, Antonino și Carmelo, un expert în tehnologie în vârstă de 58 de ani, vizitează în mod regulat orașele siciliene care se confruntă cu probleme din cauza depopulării, unde știu că familiile dețin proprietăți vechi de care ar dori să se descotorosească.
„Căutăm în mod regulat case de un euro, întâlnind localnici care cred că aceste proprietăți sunt doar o povară. Împărțim fluturași în sate pentru a-i îndemna pe oameni să scape de clădirile abandonate pentru un euro și ne ocupăm de toate documentele necesare”, a adăugat Antonino.
În ultimii trei ani, cei doi au vândut peste 50 de locuințe de un euro, majoritatea străinilor, inclusiv nord-europeni și ucraineni care fugeau de războiul din țara lor natală. În fiecare săptămână, ei încarcă online noi case de un euro, alături de alte proprietăți ieftine, la cheie, care se vând cu doar 20.000 de euro (22.400 de dolari).
Majoritatea locuințelor de un euro disponibile sunt mici, datând din anii 1930 și dispuse pe mai multe etaje. Unele sunt mai mari, fiind vechile case ale fermierilor sau ale ciobanilor, cu o suprafață de 200 de metri pătrați la etajele inferioare care au fost folosite cândva pentru adăpostirea animalelor.
Chiar dacă frații solicită o plată pentru a acoperi unele costuri administrative specifice, ei spun că nu fac asta pentru profit.
„Nu cerem nicio taxă de agenție, o facem din dragoste pentru frumoasele noastre pământuri. Este dureros să vedem cum atât de multe locuri din Sicilia, cândva prospere, se confruntă cu un declin din cauza emigrării și a neglijenței. Dorim să contribuim la readucerea lor la viață și credem că investitorii străini pot juca un rol-cheie”, a mai declarat Antonio.