Se întâmplă în România: O fetiţă de 11 ani nu poate dovedi că există VIDEO

Are 11 ani, dar nu poate dovedi că există. O fetiţă din judeţul Iaşi nu a avut niciodată certificat de naştere, din cauza indolenţei familiei. Tocmai pentru că nu are identitate, copila nu poate merge la şcoală. Şi asta cu toate că ştie să scrie şi să citească. Ea visează să înveţe alături de ceilalţi copii de vârsta sa.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 11:31
Se întâmplă în România: O fetiţă de 11 ani nu poate dovedi că există VIDEO

Ana Maria Borcoman are 11 ani şi s-a născut în satul ieşean Cogeasca. Nu poate însă dovedi acest lucru, pentru că nu are un certificat de naştere. Nici la şcoală nu este primită.

Aceasta este cea mai mică dintre cei şapte fraţi ai familiei. Mama i-a murit în urmă cu cinci ani, iar tatăl munceşte cu ziua prin sat pentru a-şi hrăni copiii.

Fetiţa a fost primită la şcoală de fostul director al unităţii, însă pentru că timp de un an şi jumătate familia nu a adus certificatul de naştere, a fost nevoit să o trimită acasă.

„Copilul respectiv nu are acte. Noi am făcut toate demersurile necesare care ţin de instituţia noastră. Comunicăm foarte greu cu părinţii”, a declarat Vasile Oancea, director Şcoala Generală Cogeasca.

Asistentul social din comună susţine că nu o poate ajuta pe fetiţă. Singurul care ar putea schimba soarta copilei este tatăl ei.

„Respectivul certificat nu l-a făcut, trebuie să-l facă dumnealui, trebuie să se ducă la maternitatea unde s-a născut copilul şi cu respectivul dosar trebuie să deschidă acţiune în instanţă”, a precizat Bogdan Stamate, asistent social.

Cazul fetei nu este singular în judeţul Iaşi. Numai anul trecut, la Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei au fost înregistraţi tardiv 47 de copii, iar de la începutul acestui an alţi 5.