Se întâmplă în Rusia: Cântăreţe condamnate la închisoare pentru că au cântat contra lui Putin

Componentele formaţiei Pussy Riot au fost găsite vinovate de huliganism, după ce au cântat într-o catedrală din Moscova o melodie împotriva lui Vladimir Putin. Procurorii au cerut trei ani de închisoare cu executare pentru fiecare dintre ele, dar sentinţa dată de judecător a fost de doi ani de închisoare. Sentinţa a iscat însă un adevărat iureş în străinătate.

RomaniaTV.net
17 aug. 2012, 14:53
Se întâmplă în Rusia: Cântăreţe condamnate la închisoare pentru că au cântat contra lui Putin

„Acuzatele au comis acte de huliganism, ceea ce înseamnă o încălcare gravă a ordinii publice, ce exprimă o lipsă profundă de respect faţă de societate, motivată de ură religioasă şi de ură faţă de un grup social, acte comise de un grup de persoane în urma unui acord preliminar”, a spus judecătorului Marina Sirova, care a instrumentat cazul şi care a calificat gestul celor trei cântăreţe de punk drept o „blasfemie”.

Procurorii au cerut condamnarea tinerelor la câte trei ani de închisoare. Avocatul apărării va ataca decizia cu apel. „Considerăm că orice verdict, cu excepţia unei achitări, este nedrept”, a subliniat Nikolai Polozov.

Nadejda Tolokonnikova (22), Marina Alyohina (24) and Ekaterina Samuţevici (30) au fost în permanenţă încătuşate în sala de judecată şi au luat loc într-o cuşcă de sticlă.

Cazul trupei Pussy Riot este cunoscut în întreaga lume. Cele trei se aflau în arest preventiv, pe termen nelimitat, încă din luna februarie, după ce au cântat un cântec contra lui Vladimir Putin, într-o catedrală. Tinerele, cu cagule pe faţă şi chitare, au interpretat o melodie punk în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Ele i-au cerut Fecioarei Maria să îl îndepărteze pe Vladimir Putin de la putere.

Cazul fetelor de la formaţia Pussy Riot a stârnit reacţii vehemente în întreaga lume, artişti celebri, de la Madonna la Red Hot Chilli Peppers, Paul McCartney sau Sting, cerând eliberarea lor.

Vineri, în ziua verdictului dat de tribunal în cazul celor trei, în întreaga lume au avut loc mitinguri de susţinere. Chiar şi la Moscova, unde zeci de susţinători ai tinerelor s-au adunat în faţa tribunalului unde urmau să fie judecate, fără să se teamă că ar putea ajunge în aceeaşi situaţie cu cele pentru care militează.