Se întâmplă în toate supermarketurile din România! Ce găsesc clienţii la raft începând din 2023

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat că actele normative privind programul de sprijin pentru tomate au fost aprobate încă de la finele anului trecut, în aşa fel încât fermierii au ştiut din timp cum să acţioneze.

21 ian. 2023, 10:06
Se întâmplă în toate supermarketurile din România! Ce găsesc clienţii la raft începând din 2023

Se întâmpla în toate supermarketurile din România! Petre Daea a precizat că în anii trecuţi normele juridice pentru această cultură se dădeau de Ziua Păcălelilor, atunci când „era şi roşia înflorită” sau era deja „în galantar”.

„Am stabilit exact. Este pentru prima dată în România, după câţiva ani de zile. Spre exemplu, la tomate, în 2020, actul prin care se stabileau normele juridice pentru această cultură s-au dat la 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor. Atunci era şi roşia înflorită şi era şi în solar, iar cu un an mai târziu au dat-o în iunie, roşiile erau pe galantar, deja se consumau roşii din producţia românească. Anul acesta am dat actul normativ în data de 28 decembrie, l-am aprobat în Guvern. Fermierii ştiu cum să acţioneze, cunosc conduita nouă pe care am stabilit-o”, a spus Petre Daea.

Citeşte şi: Petre Daea, despre larvele de gândac de bălegar, aprobate de UE pe lista alimentelor: „Noi ştim ce mâncăm. Lăsaţi insectele în insectar”

Ministrul Agriculturii a precizat că obiectivul acestui program este de a echilibra balanţa comercială: „Duceţi-vă în pieţe şi în magazine acum şi spre cinstea fermierilor iată că au început şi supermarketurile să înţeleagă ce trebuie să introducă pe galantare: produse româneşti, pentru că asta este dorinţa românului. Ei au politica aceasta comercială în interesul lor, dar iată că acest interes se îngemănează şi cu interesul românilor. Dacă se duc în magazin trebuie să caute produse româneşti şi aşa vă îndemn, dragi români şi dragi consumatori, să folosiţi produsele româneşti, să le căutaţi acolo unde sunt, pentru că sunt”.

Citeşte şi: Petre Daea anunță o premieră în România, sprijinul de „bunăstare pentru taurine”: „Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot”

În şedinţa Guvernului din 28 decembrie a fost aprobată Hotărârea care reglementează programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate în 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar, iar plafonul maxim alocat în bugetul MADR pentru această schemă de sprijin este de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro. Potrivit actului normativ, cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie 2023. Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) este 14 iulie 2023 inclusiv.