Se intră în SCENARIUL ROŞU, rata de incidenţă se apropie de 5 la mie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, miercuri, că se estimează o creştere mai rapidă a numărului de cazuri decât în valurile anterioare ale pandemiei, din cauza tulpinii Delta. Mihăilă a precizat, însă, că nu se poate estima data la care incidenţa de 6 la mie, moment în care unităţile de învăţământ vor trece în online, la fi atinsă. Între timp, România se închide pe bucăţi.

01 sept. 2021, 11:40
Se intră în SCENARIUL ROŞU, rata de incidenţă se apropie de 5 la mie

Rata de incidenţă depăşeşte limita scenariului roşu în tot mai multe localităţi din ţară. O altă localitate din România care a trecut în scenariul roșu este comuna Morteni din județul Dâmbovița, după ce rata de infectare este de 4,47 la mia de locuitori. Cetățenii sunt obligați să poarte masca de protecție în toate spațiile publice, este instituită carantina de noapte.

Revin DECLARAŢIILE PE PROPRIA RĂSPUNDERE. Se iese din casă doar pentru motive întemeiate între 20.00 şi 5.00. DESCARCĂ MODEL

CJSU Dâmbovița a decis:

„Art.1. (1) Se constată depășirea incidenței cumulate la 14 zile, peste 3/1000 locuitori în comuna Morteni (4,47/1000 locuitori);

(2) La nivelul unității administrativ-teritorială prevăzută la art. 1 alin. (1) vor fi aplicate măsurile specifice intervalului de referinţă (peste 3/1000 locuitori) al incidenţei cumulate la 14 zile prevăzute de H.G. nr. 826/05.08.2021;

SCENARIU ROŞU de marţi, România revine pe bucăţi la STAREA DE URGENŢĂ
(3) În unitatea administrativ-teritorială prevăzută la art. 1 alin. (1) măsurile specifice intervalului menționat se aplică pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 26.08.2021;

Art.2. Se aprobă instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice, stații pentru transportul în comun, mijloace de transport în comun, la locul de muncă precum și în alte zone cu potențial de aglomerare de pe raza comunei Morteni;”

Potrivit H.G. nr. 826/05.08.2021, în localitățile în care rata de incidență depășește pragul de 3 la mie, se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber. De asemenea, sunt interzise nunțile și botezurile.

Scenariu roşu anunţat de autorităţi. Se închid restaurantele şi cinematografele. LISTA RESTRICŢIILOR
Hotărârea de Guvern stabilește totodată că „în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00”.

De la începutul pandemiei, în judeţul Dâmbovița s-au înregistrat 22763 de cazuri și 833 de decese.

Rata de incidenţă peste 6 doar în comuna lui Emil Boc

”Ne aşteptăm ca numărul de infectări să crească mai repede decât în valurile anterioare. Nu putem estima o dată când incidenţa de 6 la mie va fi depăşită”, a declarat, miercuri, Ioana Mihăilă, într-o conferinţă de presă.

”Nu avem o dată exactă, specialiştii să facă calculele, am primit 2 scenarii de la INSP. Arată că vor fi creşteri pe la mijlocul lunii septembrie, ajungându-se în scenariul cel mai rău posibil la 4.000 de cazuri spitalizate, între mijlocul şi finalul lunii septembrie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acesteia, în prezent sunt puţine localităţi în care incidenţa este crescută şi este vorba, în general, despre localităţi mici.   ”Doar comuna Margău din Cluj avea incidenţa peste 6 la mie”, a afirmat Mihăilă.  La ultima raportare, cea de marţi, incienţa la nivel naţional era de 0,46 la mie.

Potrivit deciziei autorităţilor, la rata de infectare de 6 la mie într-o localitate elevii vor face cursuri online.