Se introduc noi benzi unice în București, pentru autobuze și troleibuze. Viceprimar: „Transportul public este neatractiv”

Problemele cu traficul extrem de aglomerat din București persistă, după ani de zile de promisiuni din partea autorităților. De asemenea, oficialii de la PMB recunosc faptul că transportul cu mijloacele de transport în comun este total neatractiv. Pentru a schimba acest lucru, viceprimarul Capitalei a anunțat un nou „experiment". 

07 feb. 2023, 08:56
Se introduc noi benzi unice în București, pentru autobuze și troleibuze. Viceprimar: „Transportul public este neatractiv”

Bulevardele Aviatorilor și Regele Mihai I sunt printre cele mai aglomerate din București. Pentru a convinge cetățenii că merită să circule cu mijloacele de transport în comun, respectiv pentru a mai fluidiza traficul, viceprimarul Stelian Bujduveanu, cu atribuții în transportul public, a anunțat că vor fi implementate benzi unice pentru autobuze pe bulevardele menționate.

„Dacă vorbim de autobuze și troleibuze, într-adevăr, ce nu a făcut Municipalitatea prea mulți ani, și este de datoria noastră să le facem, este vorba de acele culoare unice. Am avizat în premieră, la nivelul bulevardului Aviatorilor și Kiseleff („Regele Mihai I” – n.r.), culoare unice, care vor fi pe centru, între cele două sensuri de mers, care vor decongestiona traficul.

Vă dau un exemplu: când vii dinspre Ambasada Chinei, înspre Aviatorilor, în fiecare dimineață traficul este de la rond, de la Pescăruș, până la Charles de Gaulle. În momentul în care autobuzele tale stau câte zece încolonate în trafic, pentru cetățeni devine neatractiv, pentru că acolo este bucata cea mai mare de trafic (…) Va fi un culoar unic, pe mijloc, pe banda trei.

El este avizat în Comisia de Circulație, ne-am bucurat să avem sprijinul Brigăzii Rutiere, suntem în procedură de implementare, pentru că acest culoar este în procedură de amenajare (…) Eu spun că în primăvară vom avea acea bandă creată”, a explicat Stelian Bujduveanu, pentru Gândul.

Investițiile în transportul în comun trebuie să fie prioritare în Capitală, susține Bujduveanu. Bucureștenii apreciază noile tramvaie create la Arad, puse în circulație de primarul Nicușor Dan, a mai precizat viceprimarul.

„Transportul public este neatractiv. Am făcut experimentul pe linia lui 41, dacă pui două tramvaie, unul nou și unul vechi, cetățenii vor aștepta să vină tramvaiul nou. Asta arată că în primul rând calitatea primează. Și am încurajat cetățenii să folosească transportul public”, a mai transmis oficialul PMB, pentru sursa citată.

 

Unde există în București benzi unice pentru autobuze

 

În prezent, în București există mai multe bulevarde cu benzi unice pentru autobuze:

  • bd. Unirii – 4 km;
  • bd. Decebal – 2,8 km;
  • bd. Regina Elisabeta – 3 km;
  • Calea Plevnei – 0,15 km;
  • Splaiul Independenţei – 0,4 km;
  • Piaţa Unirii – 0,3 km;
  • bd.C.Coposu – 0,3 km;
  • Calea Dorobanţilor – 1,2 km;
  • bd. Mareşal Prezan – 0,5 km;
  • bd. Iuliu Maniu – 1 km;
  • bd. Drumul Taberei – 1 km;
  • bd. Dacia – 1,5 km.