Se pregătesc vouchere de peste 2.000 de euro: Cine sunt beneficiarii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că se lucrează la Guvern pentru introducerea voucherelor de formare profesională, adresat în special tinerilor.
Alina Costache
02 feb. 2024, 17:15
Se pregătesc vouchere de peste 2.000 de euro: Cine sunt beneficiarii

Vouchere pentru tineri! Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Ministrul Muncii a explicat că se lucrează la Guvern pentru introducerea voucherelor de formare profesională, adresat în special tinerilor.

Aceste vouchere vor varia de la 2.420,19 ron către suma maximă 9.617,62.

„Chiar dacă numărul celor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie a scăzut, totuși, ponderea acestora este semnificativă, fiind un aspect care mă îngrijorează. Formarea profesională și partea de creștere a competențelor sunt printre responsabilitățile Ministerului Muncii, astfel încât să venim cu o politică de formare profesională prin care competențele angajaților români să crească, iar angajatorii să fie primii interesați să plătească salarii mai mari.

Pensii 2024. Se dau 100 de lei în plus la recalcularea din septembrie pentru 1,5 milioane de români

Este foarte important ca piața muncii din România să fie mai puternică. Anul acesta, va fi finalizat un proiect prin care vom oferi vouchere pentru competențe tinerilor din România, cu care să-și poată dezvolta competențele digitale, lingvistice și competențele verzi, fiindcă aceasta este una dintre tendințele pe piața muncii din România. Deci nu stăm, acționăm!”, a spus ministrul Muncii, la Antena 3.

Cum vor fi acordare voucherele
Costul maxim al serviciilor de formare profesională ce vor putea fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare profesională va depinde de tipul și/ sau nivelul cursului de formare profesională (e.g. curs de calificare/recalificare, curs de inițiere/ specializare/ perfecționare/ recunoaștere la nivel de întreprindere), fiind cuprins între 2.420,19 RON și 9.617,62 RON.

Tichete alimente 2024. Schimbări importante adoptate de Guvern pentru pensionari și familii cu venituri reduse

Valoarea cupoanelor de formare profesională va depinde în funcție de întinderea ajutorului acordat (care, ca regulă, nu va putea depăși 50% din valoarea costului programului, cu anumite excepții) și numărul de angajați beneficiari.

Noile vouchere, denumite cupoane pentru formare profesională, vor putea fi folosite numai la furnizorii de formare profesională agreați de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și în scopul pentru care au fost acordate.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii vor putea achizitiona servicii de formare profesionala cu recunoastere nationala (initiere/perfectionare/specializare/calificare sau recalificare de nivel 1, 2, 3 si respectiv 4) sau alte servicii de formare cu recunoastere la nivel de intreprindere.

Costurile maxime ale serviciilor de formare ce pot fi decontate prin utilizarea voucherelor / cupoanelor pentru formare sunt cuprinse intre 2.400 si 9.600 de lei, dupa cum urmeaza:
• Curs de calificare/recalificare nivel 1 – 2.420,19 lei
• Curs de calificare/recalificare nivel 2 – 3.006,71 lei
• Curs de calificare/recalificare nivel 3 – 4.952,30 lei
• Curs de calificare/recalificare nivel 4 – 9.617,62 lei
• Curs de formare initiere/specializare/perfectionare – 2.420,19 lei
• Curs de formare cu recunoastere la nivel de intreprindere – 2.420,19 lei.

Conform schemei propuse, nivelul ajutorului poate ajunge pana la 50% din costul programului de formare. Exista insa conditii speciale in care nivelul ajutorului poate fi chiar mai mare de 50%.

Sprijinul poate creste cu cate 10 puncte procentuale in cazul in care formarea se adreseaza:
• angajatilor cu handicap
• angajatilor defavorizati SAU
• daca ajutorul este acordat unor intreprinderi mijlocii.

Mai mult, sprijinul poate creste cu 20 de puncte procentuale daca ajutorul este acordat unor intreprinderi mici sau microintreprinderi, iar in cazul in care ajutorul este acordat in sectorul transportului maritim, acesta poate ajunge pana la acoperirea integrala (100%) a costurilor eligibile.

Sprijinul financiar acordat angajatorilor va fi suportat de la bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile, iar mecanismul de finantare prevede ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca deconteaza furnizorilor de formare sumele aferente cursurilor efectuate, pe baza cupoanelor de formare remise acestora de catre angajatori.

Lista furnizorilor agreati se publica de catre agentiile judetene de ocupare a fortei de munca si daca se abuzeaza in folosirea voucherelor sunt prevazute in proiect si contraventii.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!