Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2025, salariile se plătesc în euro

În februarie, ministrul Finanţelor, Rossitsa Velkova, anunţa că Bulgaria a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro.

25 sept. 2023, 10:11
Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2025, salariile se plătesc în euro

Se schimbă banii la vecini. Bulgaria are o nouă dată ţintă pentru adoptarea euro – 1 ianuarie 2025. Modificarea a fost realizată într-un decret al Consiliului de Miniştri, care stabileşte un Consiliu de coordonare pentru a pregăti aderarea ţării la zona euro, iar termenul limită pentru trimiterea opţiunilor a expirat noaptea trecută.

În februarie, ministrul Finanţelor, Rossitsa Velkova, anunţa că Bulgaria a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro. „Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia”, le-a pus atunci jurnaliştilor Rossitsa Velkova.

Se schimbă banii, moneda naţională va fi scoasă din circulaţie de la 1 ianuarie 2024. Şase luni, schimbarea în euro se va face gratuit la orice bancă
La finele lui 2022, indicele armonizat al inflaţiei în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din blocul comunitar. Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de către toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea preţurilor. Concret, rata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflaţiei) a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor. În plus, această evoluţie trebuie să se dovedească a fi sustenabilă.

Actualul Parlament din Bulgaria adoptă rapid legile cheie care trebuie finalizate înaintea introducerii euro. De asemenea, săptămâna aceasta Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat pozitiv noua lege a Băncii Naţionale a Bulgariei iar recomandările tehnice vor fi discutate cu Ministerul Finanţelor înainte ca textele finale să fie supuse spre adoptare Guvernului şi Parlamentului.

Se schimbă banii, verificați dacă le aveți în portofel. Aceste bancnote dispar din circulație

Legea trebuie să intre în vigoare în momentul în care Bulgaria devine membră a zonei euro.

Data de 1 ianuarie 2025 este specificată ca dată ţintă pentru aderarea ţării la zona euro în programul Guvernului pentru perioada iunie 2023 – decembrie 2024.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007. Pana la sfarsitul anului, bancile comerciale vor fi pregatite din punct de vedere tehnic sa accepte euro, potrivit lui Dimitar Radev, guvernatorul Bancii Nationale a Bulgariei (BNB). El a spus acest lucru in timpul audierii sale de catre comisia parlamentara pentru problemele Uniunii Europene, transmite Novinite.

Se schimbă banii. Potrivit acestuia, banca s-a pregatit pana acum pentru adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie anul viitor si daca termenul limita va fi amanat pana la 1 ianuarie 2025, BNB va fi pe deplin gata. El a adaugat ca se planuieste sa se poata plati cu ambele valute la doar o luna de la adoptarea monedei euro, dar schimbarea va fi in euro. In acest fel, leva va fi scoasa din circulatie. Preturile din magazine vor fi anuntate in ambele monede cu 6 luni inainte si cu un an dupa adoptarea monedei euro.


Calendar 2024
Calendar 2024