Se schimbă diplomele de studii! Ce se va întâmpla când vei vrea să te angajezi sau să înveți în străinătate

Ministerul Educației a decis: se schimbă diplomele de studii! Iată, mai jos, totul despre modificările ce vor conta enorm inclusiv pentru românii care vor dori să se angajeze sau să-și continue studiile în străinătate.
Irina Dumitrescu
02 iun. 2025, 23:13
Se schimbă diplomele de studii! Ce se va întâmpla când vei vrea să te angajezi sau să înveți în străinătate

Se schimbă diplomele de studii! Este vorba despre toate diplomele și certificările obținute în urma unui proces educațional, formal sau informal.

Astfel, pe toate aceste documente va fi menționat, începând din anul școlar următor, nivelul de calificare, conform Cadrului Național al Calificărilor (CNC), a anunțat ministrul Educației, Daniel David.

Datorită acestei mențiuni, nu va mai fi nevoie de demonstrarea calificărilor prin alte documente. De asemenea, calificările vor fi echivalate în alte țări din Uniunea Europeană.

Altfel spus, diploma va fi suficientă pentru a demonstra nivelul studiilor absolvite și calificarea obținută.

Citește și Cât sunt taxele la liceele private din București. Părinții trebuie să scoată din buzunar sume impresionante

”De acum încolo,toate diplomele și toate certificările care sunt date în țară, în urma unor procese educaționale, cum s-a spus aici foarte bine, educație formală, educație non-formală, educație informală sau alte procese de formare profesională, toate diplomele vor avea pe ele trecute nivelul de calificare. Și atunci, automat, având trecut nivelul de calificare, unul dintre cele opt – sunt opt niveluri de calificare – în momentul când ai trecut pe diplomă nivelul de calificare, când ai mers cu diploma respectivă în orice țară din Uniunea Europeană, nu te mai pune nimeni să demonstrezi nivelul de calificare cu alte hârtii și cu alte dovezi, ci se vede exact pe diplomă și asta înseamnă că accesul la piața muncii este mult, mult mai simplu”, a explicat ministrul Educației.

Guvernul a aprobat formatul și conținutul Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care va contribui la promovarea mobilității educaționale și profesionale la nivel național și european, PRECUM și la recunoașterea și portabilitatea rezultatelor învățării obținute în contexte formale, nonformale sau informale, notează profit.ro.

CNC este structurat pe opt niveluri de calificare. Fiecare nivel este descris prin rezultate ale învățării, exprimate sub formă de cunoștințe (teoretice și/sau faptice), abilități (cognitive, practice, intuitive sau creative) și gradul de responsabilitate și autonomie.

  • Nivelul 1 – reflectă cunoștințe generale de bază și abilități pentru îndeplinirea unor sarcini simple, desfășurate sub supraveghere directă
  • Nivelul 4 presupune cunoștințe faptice și teoretice într-un context mai larg, cu o gamă variată de abilități necesare pentru identificarea și aplicarea de soluții la probleme specifice, precum și capacitatea de autogestionare și supraveghere a altor persoane.
  • Nivelul 8 reprezintă cel mai avansat grad de calificare, corespunzător unor cunoștințe de vârf într-un domeniu sau la intersecția mai multor domenii, abilități avansate de sinteză și evaluare, inovare, precum și un înalt grad de autonomie, autoritate și integritate profesională și științifică, implicând angajamentul continuu pentru dezvoltarea de idei noi.

Citește și Subiecte Română BAC 2025. Ce au de învățat elevii pentru prima probă scrisă a examenului

DailyBusiness
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu anunță horoscopul pentru a doua parte a anului 2025. Ce se întâmplă cu zodiile
Capital.ro
Devine obligatoriu din toamnă. Reguli noi pentru cine transferă bani. UE impune României din 9 octombrie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a construi o casă în 2025. Lista completă și costurile implicate
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Evz.ro
Scapă de dependența de dulce. Trucuri naturale pentru stimularea dopaminei
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Cancan.ro
Ce au descoperit anchetatorii pe camera video a lui Felix Baumgartner. Imaginile par să complice și mai mult ancheta
Capital.ro
Românii trebuie să-și facă provizii! Alertă Raed Arafat: Minim 72 ore, se poate extinde la 10 zile
StirileBZI
Mită recunoscută în instanță! Vicepremierul Dragoș Anastasiu în mijlocul unui scandal de proporții! A dat mită unui angajat ANAF
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Lista noilor măsuri a fost anunțată. Este revoltă totală