Se schimbă legea! Amenzi majorate și muncă în folosul comunității pentru cei care ascultă muzică la maxim în orele de liniște

Amenzi duble pentru cei care dau muzica la maxim. Românii care încalcă normele de conviețuire socială și liniștea publică riscă amenzi uriașe sau muncă în folosul comunității.

21 mart. 2024, 17:54
Se schimbă legea! Amenzi majorate și muncă în folosul comunității pentru cei care ascultă muzică la maxim în orele de liniște
Amenzi duble pentru cei care dau muzica la maxim

Amenzi mai mari pentru cei ce nu respectă legea. Senatul a aprobat în data de 5 martie un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice Proiectul se află pe masa Camerei Deputaților pentru dezbatere, for decizional în acest caz.

„Tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniştea.

Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”, se precizează în expunerea de motive.

Citește și: Lalelele pestrițe nu trebuie rupte! Românii riscă amenzi usturătoare, dacă rup aceste flori. Avertismentul Romsilva: ”Sunt monitorizate și protejate permanent”

Amenzi majorate pentru cei ce nu respectă legea

Printre modificările propuse se numără și extinderea definiției de tulburare a liniștii publice pentru a include atât zonele urbane, cât și cele rurale. Astfel, organizarea de petreceri și utilizarea de aparatură muzicală la volume excesive ar putea fi sancționate indiferent de mediul în care au loc.

Proiectul propune dublarea cuantumului amenzilor prevăzute de lege. În prezent, pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este prevăzută o amendă între 500 și 1.500 de lei.

Propunerea legislativă prevede o amendă între 1.000 și 2.000 de lei.

În cazul organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală de intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, proiectul prevede o amendă între 4.000 și 6.000 de lei. În prezent, amenda este între 2.000 și 3.000 de lei.

Citește și: Amenzi de până la 15.000 lei pentru românii care stau la curte. Nu trebuie să facă asta sub nici o formă

Conform proiectului, în cazul repetării infracțiunilor în decurs de 72 de ore, amenzile pot fi majorate la 6.000 – 12.000 de lei, astfel:

-cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii, următoarele fapte:

  • săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora;
  • tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

-cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunității, următoarele fapte:

  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

-cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunității, următoarele fapte:

  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuinţe sau cu caracter social;