Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Ce se întâmplă cu salariile acestora

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de 31 de deputaţi ai PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, diferenţele salariale între personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar ar putea fi eliminate. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Senat.

17 iun. 2021, 21:54
Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Ce se întâmplă cu salariile acestora
Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Ce se întâmplă cu salariile acestora

Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ. Potrivit unui proiect de lege, consilierii juridici, consilierii, experţii, referenţii şi auditorii din inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor fi incluşi în categoria personalului didactic auxiliar, în vederea eliminării diferenţelor de salarizare între categoriile de salariaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar.

Se schimbă legea pentru angajaţii din învăţământ

Citeşte şi Concediul „spontan”, noua modă pe piaţa muncii. Cine beneficiază de zile libere în plus

Proiectul care a fost depus la Camera Deputaţilor a fost iniţiat de 31 de deputaţi ai PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Deputatul PNL Luminiţa Barcari a explicat în expunerea de motive că există diferenţe de salarizare între personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare şi personalul didactic auxiliar din şcoli, fapt care creează „frustrări şi nemulţumiri justificate”.

„Deşi personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti este personal cu studii superioare de specialitate în domeniile în care lucrează şi răspunde, alături de inspectorii şcolari, de bunul mers al procesului instructiv-educativ, de funcţionarea tuturor domeniilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat/conexe şi monitorizează activitatea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic la nivel judeţean, a rămas singura categorie de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat cu nivel de salarizare inferior personalului didactic auxiliar din şcoli, fapt ce creează frustrări şi nemulţumiri justificate, producând, totodată, o tratare discriminatorie faţă de restul salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat”, a explicat deputatul PNL.

Luminiţa Barcari mai menţionează că „o comparaţie obiectivă între aceste funcţii arată că sunt diferenţe aberante între salariile brute ale celor două categorii de salariaţi”.

Salariile personalului didactic auxiliar din şcoli sunt: administrator financiar (contabil) – 8.804 lei brut, secretar – 8.035 lei brut, administrator de patrimoniu – 6.155 lei brut, în timp ce un consilier juridic, auditor, consilier sau expert din cadrul inspectoratului şcolar „are un maxim posibil 5.894 lei brut”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul PNL mai motivează că, „de-a lungul timpului, atribuţiile, responsabilităţile şi volumul de muncă al personalului nedidactic din inspectoratele şcolare a crescut constant, salarizarea rămânând nemodificată”.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut mai întâi în Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Citeşte şi EXCLUSIV Violeta Alexandru nu e de acord cu alocaţiile calculate în funcţie de veniturile părinţilor: „Toţi copiii trebuie să se bucure de un nivel al alocaţiei egal”