Se schimbă legea! Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei dacă refuză să facă asta

Potrivit unui proiect de lege, românii care refuză să primească ordinul de încorporare în cazul stării de asediu sau de război riscă amenzi de peste 8.000 de lei.

02 aug. 2022, 11:33
Se schimbă legea! Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei dacă refuză să facă asta

Se schimbă legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Se anunţă amenzi uriaşe pentru cei care refuză să primească ordinul de chemare sau neprezentarea la timp la cercul militar, în caz de război sau stare de asediu.

Se schimbă legea! Amenzi uriaşe pentru aceşti români

Citeşte şi Atenţie unde mergeţi la picnic şi faceţi grătar. Amenzile pot ajunge până la 5.000 lei pentru cei care nu respectă legislaţia

Potrivit proiectul de lege ce vizează modificarea Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, prevede ca  pe lângă cetăţenii încorporabili şi rezervişti, singurele categorii ce pot fi sancţionate în prezent, şi rezerviștii voluntari vor putea primi amenzi pentru abateri de la legislația privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Se vor aplica amenzi de 510 sau 1.020 de lei (unul sau două puncte, care reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut, adică, în prezent, 510 lei) pentru:

neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;

neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară;

pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară.

Aceleaşi amenzi se dau acum pentru neprezentarea în termen de o lună, în vederea luării în evidenţă la centrele militare pe raza cărora şi-au schimbat domiciliul. Această prevedere urmează să fie eliminată din Legea 446/2006.

Cu amendă de la două la șase puncte, adică între 1.020 și 3.060 de lei în prezent, vor putea fi sancționate neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, potrivit bugetul.ro.

Amenzi mai mari, cuprinse între 2.040 și 4.080 de lei (patru – opt puncte), se vor aplica pentru prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, dacă întârzierea nu depăşeşte trei zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune.

Citeşte şi Polițiștii se revoltă, după ce au dat amenzi la ordinul lui Arafat, în pandemie. Sancțiunile au fost anulate, iar agenții trebuie să plătească despăgubiri: „Ne-au obligat să alungăm lumea de pe stradă!