Se schimbă regulile fotbalului: autul de la margine se va bate cu piciorul! Ce se întâmplă cu penalty-urile

IFAB, organismul suprem de arbitraj în fotbal, s-a reunit, la Doha pentru a discuta unele modificări de regulament. Cea mai importantă decizie este de a trece la repunerea de la margine cu piciorul, regulă ce ar intra în probe de la 1 iulie 2022, iniţial ca test în liga secundă din Olanda.

14 iun. 2022, 13:40
Se schimbă regulile fotbalului: autul de la margine se va bate cu piciorul! Ce se întâmplă cu penalty-urile
Se schimbă regulile fotbalului: autul de la margine se va bate cu piciorul

Se schimbă regulile fotbalului: autul de la margine se va bate cu piciorul. FIFA ia în calcul o serie de modificări revoluționare în regulile jocului, iar repunerea de la margine cu piciorul va fi în probe. De asemenea, portarii vor trebui să țină ambele picioare pe linie la penalty, iar numărul schimbărilor a fost definitivat la cinci. Inițiativa care-i aparține lui Arsène Wenger, șeful Dezvoltării Globale a Fotbalului la FIFA, are ca scop creșterea vitezei de joc și a spectaculozității, urmând să reducă pierderile de timp înregistrate la autul bătut cu mâna.  „S-ar micșora șansele ca mingea să ajungă la adversar în jumătatea acestuia, mai ales pe finalurile de meci, și s-ar elimina avantajul de a avea în teren un specialist în aruncările lungi, calitate nespecifică jocului de fotbal”, a explicat fostul manager al lui Arsenal.

Anamaria Prodan dezvăluie motivul pentru care Reghecampf a fost demis de la Craiova. „Nu ai voie să faci aşa ceva!”

Tot de la 1 iulie 2022, cele cinci înlocuiri introduse în perioada pandemiei vor deveni definitive în competițiile FIFA, iar federațiile le vor putea aplica ori nu (în Premier League au rămas trei). Se vor putea opera în trei ferestre plus pauza, o a șasea schimbare fiind permisă în cazul prelungirilor. O noutate va fi însă regula ce limitează mai mult posibilitatea apărării unui penalty. Portarii vor fi obligați să stea cu ambele picioare pe linia porții (nici măcar în spate!) în momentul executării loviturii de la 11 metri, nu doar cu unul ca până acum. De asemenea, se va lua în dezbatere uniformizarea și clarificarea hențului în careu, iar pentru fazele în care mingea este oprită cu mâna în situație clară de gol, arbitrul va dicta eliminarea directă, indiferent de zona terenului.

Mihaela Buzărnescu, la un pas de tragedie pe Autostrada Soarelui. „Nu știu dacă sunt blestemată!”

Pentru CM 2022 din Qatar se va lua în discuţie aplicarea ofsaidului semiautomat, testat cu succes la Campionatul Mondial al Cluburilor și Cupa Arabiei. Așa-numitul „ofsaid semiautomat” reprezintă un sistem care analizează situațiile de ofsaid din timpul jocurilor. Acesta presupune existanța pe marginea terenului a 10-12 camere, care detectează 29 de puncte ale corpului jucătorului, de 50 de ori pe secundă. Software-ul analizează datele în timp real, calculând perfect momentul pasării și poziția jucătorilor. Nu numai atât, dar face și inserează grile pentru a evidenția ofsaidul, apoi trimite automat la VAR răspunsul pentru arbitru în situațiile care sunt la limită.