Se schimbă regulile pentru comercianții de produse second-hand. Tanczos Barna: „90% se aruncă și 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine”

Sunt anunțate noi reguli pentru vânzătorii de produse second-hand. Autoritățile vor să implementeze un nou sistem prin care textilele aduse din import să nu mai ajungă la gunoi.

10 ian. 2023, 11:17
Se schimbă regulile pentru comercianții de produse second-hand. Tanczos Barna: „90% se aruncă și 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine”

Ministrul Mediului a anunțat introducerea unui regulament pentru produsele second hand aduse din import. Tanczos Barna a spus că nu e în regulă dacă 90% din textilele aduse se aruncă.

Mai mult de jumătate din produsele second-hand sunt aduse în țară ilegal, fără să aibă documente de însoțire e a mărfurilor, iar informațiile referitoare la calitatea lor nu există.

Citește și O nouă gafă marca Tanczos Barna. Ministrul Mediului a fost surprins în echipamentul naționalei de hochei a Ungariei, la un eveniment organizat de Academia de Hochei a Ținutulul Secuiesc

Potrivit ministrului Mediului, este nevoie de o reglementare mai clară pe piață, atât pentru hainele second-hand, cât și pentru electrocasnice sau alte produse. Mai mult, conform oficialului, este nevoie de o tratare minimă, urmată de reintroducerea la vânzare. În prezent, acest lucru nu se întâmplă în România.

„Sunt încercări de a ocoli punctele de trecere a frontierei, de a intra noaptea, de a declara deșeurile ca fiind second hand-uri. Lunile următoare vom veni cu un regulament pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine. Pentru că și acestea reprezintă o presiune uriașă asupra României dacă se aduc textile ca fiind second hand, dar 90% se aruncă și 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine. De aceea, și la electrocasnice și la aparatură de orice tip și la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ce înseamnă second hand și a ceea ce înseamnă refolosibil ca atare sau, după o minimă tratare, reintroducere pe piață”, a spus Tanczos luni la TVR Info.

Citește și Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna: „Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație”. Taxa de salubritate ar putea creşte pentru necolectarea selectivă a deşeurilor