Se schimbă schema de vaccinare la copii. Ministerul Sănătăţii a luat decizia suspendării unui vaccin

Vaccinul ROR, cel care protejează împotriva a 3 boli – rujeola, oreionul si rubeola, nu le va mai fi administrat copiilor în vârstă de nouă luni. Vaccinarea cu ROR a fost suspendată de Ministerul Sănătății, după ce s-a constatat scăderea semnificativă a numărului de cazuri de rujeolă. Astfel, de acum, primul vaccin ROR se va face la 12 luni, conform schemei de dinaintea epidemiei, scrie site-ul totuldespremame.ro.

RomaniaTV.net
14 iul. 2020, 10:05
Se schimbă schema de vaccinare la copii. Ministerul Sănătăţii a luat decizia suspendării unui vaccin

Ministerul Sănătății a luat decizia de a renunţa la doza de ROR de la nouă luni din mai multe considerente:

  • Epidemia de rujeolă a intrat pe o pantă descendentă, conform datelor raportate în perioada mai 2019-mai 2020;
  • Incidența rujeolei la nivel naţional, în 2020, calculată la această dată este 5,1/100000 locuitori, de aproximativ patru ori mai mică decât cea înregistrată în 2019;
  • 17 județe nu au mai raportat cazuri confirmate cu rujeolă în prima jumătate a anului 2020;
  • Din luna iunie 2019, nu a mai fost înregistrat niciun deces datorat rujeolei.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, până în data de 3 iulie 2020, în România s-au înregistrat 20.192 de cazuri de rujeolă și 64 de decese.

Rujeola: simptome, transmitere, prevenţie

Perioada de incubație a rujeolei este de 10-12 zile. Principalele simptome sunt febră, conjunctivită, tuse, broșiolită, fotofobie. La o zi-două după apariţia bolii, pe mucoasa bucală apare o iritație. Erupția apare la două-patru zile de la instalarea febrei.

Citeste si Nelu Tătaru: „Urmează săptămâni de foc, cu simptomatologii rebele”

Mortalitatea din cauza rujeolei este cauzată de complicații bacteriene. Complicațiile apar, de regulă, în situaţia în care febra nu scade după o zi-două de la instalarea erupției cutanate.

Cele mai comune complicații ale rujeolei sunt: otita medie (7–9%), pneumonia (1–6%), diareea (8%), encefalita (1 caz la 1.000 de îmbolnăviri)

Rujeola afectează cel mai adesea persoanele cu o imunitate slabă. Aproximativ 90% dintre persoanele fără imunitate expuse vor contracta boala.

Virusul rujeolei se transmite de la o persoană la alta prin picături de salivă, expulzate în timpul tuşitului sau strănutului. Cel mai expuşi sunt bebeluşii.

Imunizarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, iar vaccinarea este eficientă în 95% din cazuri.

Cum se tratează rujeola

Pacienţilor cu rujeolă li se administrează tratament de susținere, inclusiv hidratare și antipiretice. Suprainfecțiile bacteriene care apar trebuie tratate cu antibiotic.

Dacă febra nu scade nici după două zile de la apariţia iritaţiei pe piele pot apărea complicaţiile.

Citeste si Dr. Musta, avertisment referitor la pacienţii care nu prezintă simptome: „Am constatat leziuni pulmonare severe la asimptomatici”

Reamintim că în România a fost declarată epidemie de rujeolă începând din 2016, iar până în 2020, Ca măsură de prevenție, copiii au făcut o doză în plus de vaccine – cea de la nouă luni. Urmau dozele de la 12 luni şi de la cinci ani. Din iulie 2020, se revine la administrarea a doar două doze, la 12 luni, respectiv cinci ani.