Se schimbă taloanele de pensie. De ce nu le mai aduce poştaşul

Pensionarii militari pot primi taloanele de pensie şi în format electronic, la cerere. A fost vot în Camera Deputaţilor, legea merge la promulgare.

07 mart. 2023, 19:06
Se schimbă taloanele de pensie. De ce nu le mai aduce poştaşul

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, proiectul de lege care prevede că pensionarii militari pot primi taloanele de pensie şi în format electronic, la cerere, cu 276 de voturi pentru, un vot contra şi o abtinere. Camera deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la şeful statului.

Pensii 2023. S-au tipărit noile taloane de pensii, sute de mii de pensii majorate după greşeala din ianuarie!

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 67 din Legea nr. 223/2015, în sensul instituirii posibilităţii transmiterii de către casele de pensii sectoriale, în funcţie de opţiunea pensionarului, a taloanelor de plată a drepturilor prevăzute de lege, la domiciliul sau la reşedinţa acestuia din România, precum şi, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul online deschis de către pensionari în portalul fiecărei case sectoriale.

Astfel, Casele de pensii sectoriale transmit lunar, la domiciliul sau, după caz, la solicitarea pensionarilor, la reşedinţa acestora din România, prin Compania Naţională „Poşta Română” – S.A., taloanele de plată a drepturilor, indiferent de modalitatea de plată pentru care aceştia au optat.”

Vouchere consistente de la Guvern. 15.000 de lei de familie, deja banii au ajuns pe card la 1000 de familii

Talonul de plată cu privire la sumele plătite se transmite începând cu luna următoare înregistrării cererii prevăzute la alin. (4), în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card. Talonul de plată transmis în format electronic produce efecte juridice identice cu talonul de plată transmis lunar la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa pensionarului. Talonul de plată transmis în format electronic este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea talonului de plată în format fizic. Talonul de plată transmis în format electronic conţine toate elementele de identificare unică de pe talonul de plată emis pe suport hârtie, prevede proiectul.

 

Pensii 2023. S-au tipărit noile taloane de pensii, sute de mii de pensii majorate după greşeala din ianuarie!

Pensii 2023. O mulțime de taloane de pensie au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie, astfel încât sute de mii de pensionari au primit bani mai puțini. CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională, însă taloanele erau deja tipărite la data deciziei, astfel încât sumele au fost reținute. Așadar, banii vor fi acordați românilor la următoarea pensie.

Se dau 500 de lei /familie de la Guvern, ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne. Banii intră pe card

Vorbim despre taloanele pentru pensii care au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie. Este vorba despre pensiile mai mari de 4.000 de lei pentru care s-a plătit ilegal contribuția de 10% la Sănătate.

În aceste condiţii, peste 200.000 de pensionari vor primi mai mulţi bani din martie. Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei, cărora li s-au reținut contribuţii pentru asigurări sociale de sănătate în 2022, îşi vor primii banii înapoi începând din martie.

De asemenea, taloanele lor de pensie au fost deja tipărite cu sumele de bani în plus, anunţă şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

„Veşti bune pentru pensionari! A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 4/ 2023 care prevede că începând cu data de 01.03.2023, pensionarilor li se vor restitui sumele reținute din pensii, cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate!”, a scris Daniel Baciu pe Facebook.

Pensii 2023. S-au tipărit greşit taloanele în ianuarie, se dau banii înapoi, anunţ oficial de la Guvern

Pensii 2023. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului pe acest subiect, sumele reţinute, cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranşe lunare în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

Procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătoreşti devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute din pensiile private şi din pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma de 4.000 de lei. Restituirea sumelor reţinute se face, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii”, se arată în comunicat.

Salariile și cheltuielile din cabinetele parlamentarilor, mărite cu 25%. Cum au motivat aleşii această decizie

Prin excepţie, precizează sursa citată, sumele reţinute din veniturile din pensii cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite şi indexate cu aplicarea articolului 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intrat sub incidenţa OUG nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi cărora, în urma reţinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.