Se schimbă talonul de pensie. Cine primeşte cupon mov şi cine roşu. Anunţul ministrului Muncii

Se schimbă talonul de pensie. Ministrul Muncii a anunţat că pensionarii care primesc pensiile pe card vor primi de acum înainte cupoane mov, în timp ce ceilalţi vor primi cupoane roşii.

30 mart. 2021, 12:08
Se schimbă talonul de pensie. Cine primeşte cupon mov şi cine roşu. Anunţul ministrului Muncii

Se schimbă talonul de pensie. Raluca Turcan a anunţat că începând cu 15 martie, pensionarii care primesc pensiile pe card vor primi cupoane mov.

Se schimbă talonul de pensie. Raluca Turcan: Talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar

„Din 15 martie am rezolvat o problemă plimbată de ani de zile: talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar. Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poştaşii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-şi primească drepturile prin bancă. Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuţie clară cu Poşta Română care nu respecta de 15 ani o obligaţie contractuală: în baza unui contract existent şi a unei plăţi de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Conform legii, toţi pensionarii trebuie să primească un talon de pensie. Pentru cei care încasează drepturile de pensie la domiciliu se emite talonul de culoare roşie, ca document de plată, iar pentru cei care au optat să primească pensia prin bancă se emite talonul mov, care este documentul de informare cu privire la sumele care se achită în cont.

„Necunoaşterea prevederilor contractuale de către factorii poştali, perpetuată ani de zile, a fost rezolvată în doar câteva zile printr-un act adiţional semnat între Casa Naţională de Pensii Publice şi Compania Naţională Poşta Română la Convenţia-Cadru încheiată în anul 2003. Prin această Convenţie se stipulează clar că taloanele mov trebuie să fie distribuite la domiciliul pensionarilor de către factorii poştali, putând fi returnate Caselor de Pensii DOAR după 24 de luni de la data emiterii”, au arătat reprezentanţii Ministerului Muncii.

După prima deplasare la o casă de pensii, alături de ministrul Muncii, Raluca Turcan, Casa Naţională de Pensii Publice a notificat, la începutul acestui an, Compania Naţională Poşta Română asupra faptului că între 2 – 10% din taloanele mov, care trebuie distribuite la domiciliu celor care au optat să primească pensia prin cont bancar, erau returnate caselor de pensii, deşi între cele două instituţii exista o Convenţie-cadru în baza căreia serviciul de distribuţie a acestor taloane era plătit.

Practic, aproximativ 30.000 de taloane nu erau distribuite lunar la domiciliu şi pensionarii erau nevoiţi să le ridice ulterior de la ghişeele caselor de pensii, unde erau returnate de Poşta Română, deşi Casa Naţională de Pensii Publice plătea 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov.

“Numărul mediu de pensionari a fost de 5.128.000 de persoane, în scădere cu 29.000 de persoane faţă de anul precedent. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.675.000 de persoane, în creṣtere cu 3.000 de persoane faţă de anul precedent”, se arată în comunicat.

Citeşte şi Raluca Turcan, veste bombă pentru bugetari. „Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii”

Raluca Turcan a solicitat instituţiilor care beneficiază de pensii de serviciu să vină cu propuneri de modificare privind calculul acestor pensii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a discutat, luni, cu reprezentanţi ai instituţiilor beneficiare de pensii de serviciu, cu excepţia celor beneficiare de pensii ocupaţionale din sistemul de apărare şi ordine publică, în vederea analizării celor 5 variante propuse de minister pentru reaşezarea sistemului de pensii speciale din România.

”Am prezentat astăzi reprezentanţilor categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, iniţiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitaţia de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislaţii şi a proiectelor noastre. În cursul discuţiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanţi şi a ponderii dintre aceştia şi criteriul contributivităţii, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale”, a transmis, luni seară, ministrul Raluca Turcan.

Aceasta a precizat că, după o nouă rundă de consultări, va prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliţiei de guvernare, o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii.

Citeşte şi Raluca Turcan, anunţ bombă despre schimbarea vârstei de pensionare. Românii pot alege să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor mai primi pensie. Care sunt condiţiile