Se schimbă TOTUL: Cum vor arăta pachetele de ţigări începând cu 20 mai

Din 20 mai, țigările nu vor mai conține arome și vor fi vândute în pachete de aceleași dimensiuni, cu avertismente mult mai mari. De asemenea, pe jumătate din părțile laterale ale pachetului se vor regăsi mesaje precum: “Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”. Mărcile țigărilor ar putea fi trecute într-un colț al pachetului. 

16 feb. 2016, 10:18
Se schimbă TOTUL: Cum vor arăta pachetele de ţigări începând cu 20 mai

Producătorii sunt obligați să renunțe la ambalajele actuale începând cu 20 mai. Asta înseamnă că vor retrage țigările respective sau vor găsi soluții astfel încât ele să fie vândute în pachete standard. Schimbările vizează și mesajele de pe pachete. Avertismentele privind pericolul consumului de tutun se vor regăsi pe cea mai mare parte a ambalajului. Atât pe față, cât și pe spatele pachetului, ele vor acoperi 65% din suprafață, față de 30% – 40% în prezent. De menţionat că din 2020 dispar ţigările aromate.

Producătorii de tutun susţin că au nevoie de cel puţin şase luni pentru a schimba pachetele de țigări, dar şi liniile de producţie. Pe piața locală sunt produse și comercializate circa 150 de sortimente de țigarete. Înainte de tipărire, trebuie pregătite desenele tehnice și ștanțele cu avertismentele de sănătate și adaptate designul și grafica pentru fiecare dintre cele 150 de sortimente, scrie libertatea.ro. 

După tipărire, ambalajele sunt transportate în fabricile locale. Transportul, cu tirul, durează până la o săptămână. Producerea și împachetarea propriu-zisă a țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun, se face în aproximativ trei săptămâni, după care urmează distribuția în țară, către depozite, magazine, chioșcuri etc. Numărul furnizorilor globali de ambalaje este limitat, iar modificările trebuie făcute pentru toate cele 28 de state membre aproape simultan. Așadar, se aplică principiul „primul venit, primul servit”, capacitățile de producție ale furnizorilor trebuind în mod normal rezervate cu câteva luni în avans. Rezervarea se poate face doar după ce legea și normele ei de aplicare sunt definitive. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, iar piețele cu legi adoptate sau proiecte de lege foarte avansate au lansat deja comenzi, explică producătorii de tutun.

CITEŞTE ŞI Producătorii de tutun cer Guvernului o perioadă de tranziţie de 6 luni pentru legea antifumat

Noile cerinţe din industria tutunului înseamnă cheltuieli suplimentare de până la 35 de milioane de euro, bani care vor fi cheltuiți pentru adaptarea utilajelor şi pentru schimbarea pachetelor, precizează Gilda Lazăr, director la o companie internațională de tutun, care nu exclude posibilitatea ca fabricanții să-și închidă pentru o vreme fabricile, dacă legea care schimbă regulile industriei intră în vigoare în luna mai.

O asemenea măsură ar avea însă un impact semnificativ în economia românească. Blocarea producţiei va produce statului un gol la buget de 250 de milioane de euro pe lună, cât înseamnă taxele plătite de industrie, ceea ce va genera un deficit bugetar excesiv. Companiile de țigarete au virat în 2015 la bugetul de stat, circa 3 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. Suma reprezintă aproape 2% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare. 

Conform noilor reguli care vor fi introduse în Uniunea Europeană:

  • Fotografiile de avertizare trebuie să acopere 65% din față și din spatele fiecărui pachet de țigări, iar mesaje adiționale trebuie să fie tipărite pe partea superioară a pachetului.
  • Vor fi interzise pachetele de forma unui ruj, adresate femeilor. Toate pachetele trebuie să conțină cel puțin 20 de țigarete, pentru a fi loc pentru mesajele de avertizare.
  • Pachetele de tutun pentru cei care își rulează propriile țigări vor purta imagini de avertizare.
  • Se interzice folosirea formulărilor promoționale de tipul “acest produs e fără aditivi” sau “acest produs este mai puțin dăunător decât altă marcă”.
  • Țigările cu arome, cum sunt cele cu mentol, fructe sau vanilie, sunt intezise.
  • Se stabilește un nivel maxim de nicotină pentru țigările electronice.
  • Se va implementa un sistem de evidență europeană a țigărilor, pentru a combate contrabanda