Se scumpesc viciile românilor: ţigările, alcoolul şi Coca Cola vor avea preţuri mai mari de la 1 august

După creşterile facturilor la energie, de la 1 august 2022 ţigările, alcoolul şi sucurile vor avea preţuri mai mari. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanță de modificare a Codului Fiscal.

22 iul. 2022, 13:44
Se scumpesc viciile românilor: ţigările, alcoolul şi Coca Cola vor avea preţuri mai mari de la 1 august

Se scumpesc viciile românilor. De la 1 august cresc accizele la ţigări şi alcool. Ministrul Finanţelor a anunţat o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool, având în vedere că aceste accize, pe de o parte la tutun nu au fost actualizate în acest an, iar pentru alcool încă din 2015.

Conform Ordonanţei 16 din 15 iunie 2022 care aduce modificări Codului Fiscal, de la 1 august 2022 creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete.

De asemenea, a fost adoptat un nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete.

„Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023 inclusiv;

b) 12% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024-31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025”, se arată în Ordonanţa Guvernului.

Tot de la 1 august cresc accizele pentru alcool şi băuturi alcoolice, având în vedere „că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal”.

Citeşte şi: Dezvăluiri spectaculoase ale lui Klaus Iohannis: „Fumam ca un turc”. Câte ţigări pe zi a fumat preşedintele, timp de 15 ani

 

TVA mai mare pentru băuturile dulci. Se scumpeşte Coca Cola

Codul Fiscal modificat de la 1 august prevede şi o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%. Asta înseamnă că de la 1 august se scumpesc şi băuturile răcoritoare.

Citeşte şi: Factura la electricitate arde veniturile oricărei familii. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric

Preţuri mai mari la restaurant de la 1 august

Tot de la începutul lunii august se elimină excepţia de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.