Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului? Ce spun preoţii

An de an, pe 15 august, credincioşii sărbătoresc unul dintre cele mai mari praznice ale creştinătăţii, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.

14 aug. 2021, 08:00
Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului? Ce spun preoţii

Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august. Şi tot în fiecare an revine întrebarea dacă este bine să le faci urări celor care poartă numele Maicii Domnului, având în vedere că sărbătoarea face referire la Adormire, eveniment care, teoretic, nu reprezintă motiv de bucurie.

Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august?

Biserica a dat o explicație clară în acest sens. Preoții spun că nu este deloc greșit să-i urezi unei persoane care poartă numele sfânt ”La mulți ani!” pentru că trecerea la cele sfinte este un motiv de bucurie și nu de tristeție. Moartea Maicii Domnului nu ar reprezenta altceva decât mutarea la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. De aceea, această sărbătoare nu este zi de întristare, ci de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Chiar Maica Sfânta le-a cerut celor apropiaţi să nu facă din trecerea ei la cele veşnice motiv de întristare. După ce a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea această la viață veșnică, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele: „Nu faceți din mutarea mea pricina de doliu, ci umpleți-va de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, că Cel ce o judecă în milostivirea Să, să se milostiveasca de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Pastor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc!

Citeşte şi Calendar ortodox august 2021. Sărbători religioase în august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Obrejenie, Adormirea Maicii Domnului, Vartolomei, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Cărţile sfinte consemnează faptul că, la Adormirea Maicii Domunului, trupul acesteia nu a cunoscut putrezirea și nu a rămas nici în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri. Dar, spre deosebire de Fiul ei, care s-a urcar la ceruri prin puterea lui, Fecioara Maria a fost dusă de îngeri sus. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

Ce reprezintă icoana Adormirii Maicii Domnului

Icoana Adormirii Maicii Domnului ne descoperă că Mântuitorul ia la ceruri sufletul Maicii Sale, simbolizat de un prunc înfășat în scutece albe. Dacă în icoane Maică Domnului ține pruncul pe brațul stâng, iar cu brațul drept îl arată lumii, în icoana Adormirii Maicii Domnului imaginea este inversată, Hristos ține sufletul ei pe brațul stâng și o arată îngerilor.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2021. Ce MINIVACANŢĂ au românii de Adormirea Maicii Domnului 2021