Se „subţiază” aparatul bugetar. Planul pus la punct de Guvern pentru diminuarea numărului de angajaţi la stat

Guvernul analizează posibilitatea implementării principiului potrivit căruia, la fiecare doi angajați la stat care pleacă din sistem, să fie angajat unul singur, a declarat, duminică, vicepremierul Costin Borc.

RomaniaTV.net
10 iul. 2016, 13:42
Se „subţiază” aparatul bugetar. Planul pus la punct de Guvern pentru diminuarea numărului de angajaţi la stat

Numărul angajaţilor la stat este de peste un milion, iar Guvernul analizează varianta de a angaja un singur salariat la stat în locul a doi care părăsesc sistemul pentru a asigura o micşorare a aparatului bugetar.

Costin Borc, vicepremier şi ministru al Economiei în Guvernul Cioloş a apreciat că în acest moment la stat sunt prea mulţi angajaţi, subiniind că aceasta este „o părere proprie”. „Nu sunt un specialist în administrație publică, însă oamenii cu care ne întâlnim în discuții, experți în administrație, spun că, totuși, din punctul de vedere al administrației, față de alte țări nu o ducem foarte bine”, a declarat Borc la un post de televiziune.

Vicepremierul Borc a menţionat că, odată cu discuțiile pe marginea legii salarizării sectorului bugetar, a propus și implementarea principiului „doi la unu”, după modelul francez.

„Am propus (principiul „doi la unu” — n.r.) în Guvern în discuțiile pe legea salarizării. Este un principiu care este acceptat de colegi. Nu vreau să-mi arog această idee, pentru că este o idee pe care am văzut-o în Franța, era ideea de a diminua administrația într-un mod simplu și corect și a nu face niște valuri de disponibilizări. Fiecare doi funcționari care ies la pensie sau ies din sistem să fie înlocuiți prin unul”, a explicat vicepremierul, la Digi 24.

Oficialul guvernamental a subliniat că, totuși, această măsură trebuie implementată cu mare atenție și nu trebuie să afecteze unele sectoare precum învățământul, sistemul sanitar, sistemul asistenței de stat sau sistemul de probațiune. Întrebat dacă premierul Dacian Cioloș susține această idee, Borc a răspuns: „Cred că da”.

„Probabil va exista un act normativ, nu știu cum se poate concretiza acest lucru. Ca principiu, eu personal îl susțin și cred că este un principiu corect. Trebuie făcut însă încet”, a adăugat oficialul guvernamental.