Se suspendă vaccinarea cu AstraZeneca după un nou deces din cauza trombozei

Mai multe alte ţări din Uniunea Europeană (UE) au limitat vaccinarea cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford, după stabilirea unei legături între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge foarte rare, dar adesea mortale.

12 mai 2021, 11:20
Se suspendă vaccinarea cu AstraZeneca după un nou deces din cauza trombozei

Slovacia a suspenda vaccinarea cu prima doză de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca, după ce a anuţat că examinează cazul unei persoane care murit din cauza unei tromboze în urma vaccinării cu acest vaccin, relatează AFP. ”Numai persoanele care aşteaptă rapelul cu acest vaccin sunt vaccinate în prezent cu AstraZeneca. Folosirea vaccinului acestei societăţi la primele doze a fost suspendată”, a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul slovac al Sănătăţii.

Ministrul slovac al Sănătăţii Vladimir Lengvarsky anunţa săptămâna trecută că Slovacia urmează să-şi revizuiască strategia vaccinării, în urma morţii din cauza unei tromboze a unei persoane vaccinate cu vaccinul laboratorului anglo-suedez.

Danemarca a abandonat complet acest vaccin, iar experţi britanici au recomandat ca persoanele în vârstă de până în 40 de ani să fie vaccinate cu alt vaccin.

Studiu Covid: De ce unii bolnavi fac accident vascular cerebral. Tot mai multe ţări renunţă la AstraZeneca şi Johnson&Johnson
Numeroase state braliziene – inclusiv Sao Paulo şi Rio de Janeiro – au anunţat că au suspendat marţi vaccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford.

Slovacia, o ţară din Europa centrală cu 5,4 milioane de locuitori, înregistrează 386.136 de contaminări cu noul coronavirus şi 12.077 de morţi din cauza covid-19.

Uniunea Europeană dă în judecată AstraZeneca într-un al doilea proces şi cere despăgubiri

Comisia Europeană (CE) dă din nou în judecată laboratorul anglo-suedez AstraZeneca şi cere despăgubiri, a anunţat un purtător de cuvânt al Bruxellesului, precizând că plângerea urmează să fe depusă marţi şi vizează tot întârzieri în livrarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, relatează AFP. După o primă procedură judiciară lansată la sfârşitullui aprilie împotriva laboratorului farmaceutic, vizând obţinerea unei livrări mai rapide, cea de a doua plângere vizează fondul cazului.

Această a doua procedură judiciară vizează obţinerea unor despăgubiri. AstraZeneca a livrat doar 50 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 din cele 300 de milioane comandate până la sfârşitul lui iunie de către Comisie.

Laboratorul dădea asigurări în martie, când evoca probleme de producţie şi de export, că va livra doar o treime din dozele prevăzute în contract.

AstraZeneca s-a angajat, de asemenea, faţă de UE să atingă pragul livrării a 50 de milioane de doze de vaccin anticovid.

Însă nu şi-a respectat – din nou – angajamentul şi a livrat doar 47 de milioane de doze.

Comisarul european însărcinat cu Industria şi piaţa unică Thierry Breton a anunţat duminică, de Ziua Europei, că Bruxellesul nu va reînnnoi contractul cu laboratorul anglo-suedez.

Un nou contract, cu privire la livrarea a 1,8 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 a fost încheiat de CE cu alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech.

Danemarca a renunţat şi la vaccinul Johnson & Johnson, după ce a abandonat definitiv vaccinările cu AstraZeneca. Decizia guvernului e irevocabilă