SEBASTIAN GHIŢĂ va candida în tandem cu LIVIU DRAGNEA la şefia PSD VIDEO

Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea vor candida în tandem pentru şefia PSD, după alegerile prezidenţiale, în cazul în care Victor Ponta se va instala la Cotroceni, informează România TV. Dragnea ar urma să candideze la Congres pentru funcţia de preşedinte al partidului, iar Ghiţă pentru cea de preşedinte executiv.

22 oct. 2014, 09:09
SEBASTIAN GHIŢĂ va candida în tandem cu LIVIU DRAGNEA la şefia PSD VIDEO

Cei doi îşi vor depune candidaturile la Congresul extraordinar al PSD ce va avea loc după alegeri în eventualitatea în care Victor Ponta va fi ales preşedinte al României şi va trebui să renunţe la conducerea partidului.

Sebastian Ghiţă a confirmat, la România TV, că va candida în tandem cu Liviu Dragnea pentru funcţiile de preşedinte executiv şi, respectiv, preşedinte al PSD, în cadrul unui Congres ce va avea loc după prezidenţiale.

Am avut o discuţie lungă seara trecută cu dl Dragnea. Am cântărit bine evenimentele care au avut loc la partid. (…) Pentru că astfel de discuţii au apărut în spaţiul public, înpreună cu domnul Dragnea, am hotărât că, după ce Victor Ponta va ajunge preşedintele României, la Congresul partidului, ce va avea loc foarte rapid, ne vom depune candidatura. Dl Dragnea ca preşedinte al partidului, eu la funcţia de preşedinte executiv”, a spus deputatul PSD, la România TV.

Întrebat dacă anunţul nu contravine deciziei luate de conducerea PSD în urmă cu câteva luni la Orăştie, ca discuţiile despre succesiunea lui Victor Ponta în partid să aibă loc doar după alegerile prezidenţiale, Sebastian Ghiţă a spus că decizia nu a fost respectată de alţi lideri ai PSD.

Toţi am respectat decizia de la orăştie până când am văzut-o nerespectată de alţi colegi din partid. Din moment ce acest subiect a fost clasat ieri, am considerat că decizia de la Orăştie este deschisă în faţa tuturor membrilor de partid. (…) N-are sens să facem pe măicuţele. S-ar putea să candideze Viorel Hrebenciuc cu Dan Şova, să facă dânşii tandem„, a declarat Sebastian Ghiţă adăugând că anunţul făcut de el şi de Dragnea nu va dăuna campaniei electorale a lui Victor Ponta. „Cred că ne va ajuta în campanie pentru că spunem oamenilor că ne vom vedea în continuare de treabă„, a spus Ghiţă.

El a admis totuşi că a mai avut discuţii în partid legate de o candidatură a sa la o funcţie importantă de conducere în partid. „Această discuţie am avut-o cu colegii de la Prahova care, împreună cu preşedintele şi parlamentarii de acolo, au hotărât că, atunci când va veni momentul, eu voi fi propus pentru a candida la funcţia de preşedinte executiv, după cum sunt convins că şi organizaţia de la Teleorman îl va susţine pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a declarat Sebastian Ghiţă.

Acesta a negat că acordul dintre el şi Liviu Dragnea ar viza şi funcţii din viitorul guvern, inclusiv cea de prim-ministru. „Preşedintele Victor Ponta a spus foarte clar şi a cerut un vot partidului să numească un prim-ministru care să nu vină de la PSD. Nu a spus însă că va numi pe cineva de la PLR sau UNPR (…) Această decizie este aleasă de dânsul, o decizie prin care îşi pune încrederea într-o persoană, încredere pe care, la rândul său, o primeşte de la electorat„, a spus deputatul PSD.

Cât despre posiblitatea refacerii USL după alegerile prezidenţiale, Ghiţă a spus că este o variantă de luat în calcul împreună cu cei din PLR, chiar dacă alianţa dintre cele două partide ar putea avea un alt nume. „Depinde şi de partenerii noştri liberali. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu s-a structurat foarte rapid şi sunt parteneri viabili şi în Parlament şi în campanie„, a apreciat Sebastian Ghiţă.

Senatorul Gabriela Firea, liderul pesediştilor ilfoveni, a spus că o decizie formală a organizaţiei pe care o conduce referitoare la tandemul anunţat va fi luată doar după prezidenţiale. „Colaborăm foarte bine şi cu Liviu Dragnea şi cu Sebastian Ghiţă. Ne-am ajutat foarte mult în această perioadă fiind şi din judeţe apropiate. Sunt absolut convinsă că PSD Ilfov va susţine acest tandem, dar după ce-l vom vedea pe Victor Ponta instalat la Cotroceni„, a declarat Gabriela Firea.

CITEŞTE ŞI Marian Vanghelie, Sebastian Ghiţă şi Dan Şova, SUSPENDAŢI din funcţiile din PSD. Ponta: I-am autosuspendat

Sebastian Ghiţă a precizat că pentru funcţia de secretar general îşi va depune canddiatura Andrei Dolineaschi, cel care deţine şi în prezent această calitate. 

Totodată, funcţia de preşedinte executiv al PSD este ocupată în acest moment de Liviu Dragnea.

Decizia celor doi vine după ce, în Biroul Permanent Naţional de marţi al PSD, s-a decis ca Marian Vanghelie, Sebastian Ghiţă şi Dan Şova să se suspende din funcţiile de conducere deţinute în PSD.

Victor Ponta a anunţat astfel, la finalul şedinţei, că vicepreşedinţii Marian Vanghelie şi Dan Şova şi Sebastian Ghiţă,  membru Consiliului Naţional, se suspendă pentru că au „deraiat” de la sarcina trasată la Comitetul Executiv Naţional de la Orăştie de a se concentra în perioada următoare exclusiv pe campania electorală.

CITEŞTE ŞI Dragnea, despre discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova: Mare noroc au unii că prostia nu e infracţiune

 „În ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine, am discutat foarte clar şi cei care au apărut în opinia publică, domnii Şova, Vanghelie şi Ghiţă se vor suspenda din toate funcţiile din partid şi vom discuta la următorul congres”, a spus Victor Ponta.

Întrebat dacă se va propune exlcuderea pentru cei trei, daca au prejudiciat imaginea partidului, Ponta a răspuns: „Poate fi acest lucru, e prevazut in Statut”.

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea: Nu sunt fericit de decizia luată în BPN

Făcând referire la deputatul Sebastian Ghiţă, Victor Ponta s-a declarat „convins” că de acum înainte va respecta disciplina de partid: „Aseară a făcut declaraţii fără a avea niciun mandat din partea conducerii şi orice coleg care îşi dă cu părerea în această perioadă trebuie sancţionat. Trebuie disciplină. Eu le-am mai dat nişte avertismente şi lor, şi altor colegi, dar unii nu au înţeles. Azi îi suspendăm şi, dacă nu se potolesc, la CExN se vor lua măsuri mult mai dure„.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ”nu este fericit” cu decizia luată în cadrul şedinţei conducerii partidului cu privire la suspendarea social-democraţilor Dan Şova, Marian Vanghelie şi Sebastian Ghiţă din funcţiile deţinute în partid.