Sebastian Ghiţă, despre închisorile CIA: Ion Iliescu greşeşte FLAGRANT într-un moment NEPOTRIVIT

Deputatul Sebastian Ghiţă a catalogat declaraţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind închisorile CIA, ca fiind una "suspectă". Reacţia deputatului vine în contextul în care Ion Iliescu a admis în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane "Der Spiegel" că a pus la dispoziţia CIA un "sediu" pe teritoriul României. 

23 apr. 2015, 09:58
Sebastian Ghiţă, despre închisorile CIA: Ion Iliescu greşeşte FLAGRANT într-un moment NEPOTRIVIT

„Nu ştiu cui foloseşte poziţionarea antiromânească a fostului preşedinte Iliescu. Este evident că Rusia are un plan de destabilizare a ţărilor din jurul Ucrainei.

Nu-l suspectez pe Iliescu de naivitate. Cred că greşeşte flagrant într-un moment nepotrivit. Consecinţele unor astfel de declaraţii pot fi deosebit de grave. Românii din ţară dar şi cetăţenii români care trăiesc în afară ţării pot suferi din cauza acestei declaraţii ce poate să nască interpretări.

Subiectul a fost tratat de instituţiile statului român şi răspunsurile oficiale au fost transmise partenerilor României. Ceea ce încearcă Ion Iliescu este greşit şi profund incorect„, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă pentru evz.ro

Citeşte şi: ÎNCHISORI CIA în România. Cristian Diaconescu: Iliescu trebuie să dea detalii până la capăt dacă le cunoaşte

Fostul preşedinte Ion Iliescu a admis în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel” că a pus la dispoziţia CIA un „sediu” pe teritoriul României.  

Ion Iliescu a povestit că în perioada 2002 – 2003 „aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu”. În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea, însă de detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, scriu jurnaliştii germani, citaţi de Hot News. Fostul preşedinte vorbeşte însă numai despre un „sediu”, adăugând că nu ştia că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă.

Era vorba despre un gest de bunăvoinţa în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, că şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptăm împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România„, a declarat fostul preşedinte pentru Spiegel.

Citeşte şi Talpeş, audiat ca martor la Parchet: Dacă ar fi fost închisori CIA din România, nu eram străin

Dacă ar fi ştiut ce urmă să aibă loc acolo, răspunsul „cu siguranţă nu ar fi fost pozitiv”, a mai spus Iliescu pentru Spiegel. „Din această situaţie am învăţat că pe viitor să fim mai atenţi şi să cântărim cu conştiinciozitate problema”. 

Fostul şef al Administraţiei prezidenţiale,Ioan Talpeş a fost cel care s-a ocupat de detalii, iar acesta a confirmat pentru aceeaşi revistă afirmaţiile fostului preşedinte al României. 

CITEŞTE ŞI: Ion Iliescu, pentru „Der Spiegel”: Am aprobat cererea pentru un „sediu” CIA în România