Seceta creşte preţul cartofilor. Avertismentul agricultorilor: Dacă nu plouă, situaţia va fi catastrofală

Agricultorii avertizează că preţul cartofilor va creşte, din cauza secetei cu care se confruntă România. Aceştia susţin că dacă nu plouă, situaţia va fi catastrofală pe câmpuri.

01 aug. 2022, 14:15
Seceta creşte preţul cartofilor. Avertismentul agricultorilor: Dacă nu plouă, situaţia va fi catastrofală
Seceta creşte preţul cartofilor

Seceta creşte preţul cartofilor. Agricultorii români avertizează că anul acesta cartofii vor fi mai puțini și mai scumpi, din cauza secetei.

Seceta creşte preţul cartofilor. Semnalul de alarmă tras de producători

Citeşte şi Ce se întâmplă cu prețul pâinii. Anunț de ultimă oră al ministrului Petre Daea

Un agricultor din Harghita susţine că din cauza secetei, cartoful nu se dezvoltă. De asemenea, acesta spune că din cauza faptului că a crescut preţurile ingrăşămintelor, va creşte şi preţul cartofului.

„Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie. Prețul cartofilor va creşte, având în vedere secetă şi majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom, potrivit antena3.ro.

Pentru a-şi acoperi cheltuielile de producţie, specialiştii estimează că preţul unui kilogram de cartofi ar putea ajunge cel puţin la 1,5 lei la producător.

De asemenea, agricultorii avertizează că dacă nu plouă, situaţia va deveni catastrofală. Potrivit acestora, în pământ există temperaturi de 50-60 de grade, iar cartofii sunt uscați. Producătorii susţin că ar trebui să plouă câteva zile la rând pentru a putea să mai fie salvat o parte din plantație.

” Cerealele sunt destul de acceptabile, sunt destul de bune, dar cu sfecla cu cartofii şi cu fânul şi cu toate astea, e catastrofă”, mai explică inginerul agronom Viţos Ladiszlau.

Ministrul Petre Daea anunța la un moment dat faptul că sunt trei tipuri de scenarii pe care le-a întâlnit în vizitele de pe teren. Cel mai bun scenariu aparţine culturilor cu irigaţii care nu sunt afectate, al doilea scenariu există în unele părți din țară şi prevede o afectare a culturii de aproximativ 50%, iar cel mai rău scenariu duce la pierderea aproape în totalitate a culturilor.

Citeşte şi Produse şi servicii mai scumpe pentru români din toamnă. Avertismentul autorităţilor