Seceta va creşte preţul cărnii de porc VIDEO

Procesatorii cred că seceta a compromis complet culturile de porumb şi va creşte preţul cărnii de porc. Nu de aceeaşi părere sunt şi crescătorii de porci din Mehedinţi, care susţin că efectul va fi exact invers. Fără porumb în hambare, ţăranii nu vor avea cu ce să-şi hrănească animalele şi le vor vinde pe mai nimic.

RomaniaTV.net
28 iul. 2012, 11:50
Seceta va creşte preţul cărnii de porc VIDEO

În târgurile din Mehedinţi, un porc de 150 de kg se vinde cu 1.100 de lei. 70 de lei/ kg, de carne, în viu, este un preţ de nimic spun crescătorii. Dar pentru că hambarele sunt goale, iar recolta de porumb la pământ, ţăranii SUNT obligaţi să-şi vândă animalele foarte ieftin, pentru că nu au cu ce le întreţine.

„Am 68 ani şi niciodată când porumbul a fost scump, carnea nu a fost scumpă. Se ieftinesc, omul caută să-i dea să scape de ei”, spune un crescător.

Numai că specialiştii au altă variantă: se aşteaptă la majorări de preţuri pentru carnea de porc produsă industrial.

Ei spun că cerealele vor fi din ce în ce mai scumpe din cauza secetei. Şi unii dintre micii producatori sunt de acord cu specialiştii. „Porumbii sunt căzuţi toţi. Porumbul o să fie scump, carnea de porc o să fie scumpă, pentru că trebuie să-i dai. E rău, o să ducem un trai mai rau faţă de anii de dinainte”, a spus un producător.

Ţăranii cred că dacă procesatorii ar lua carne de pe piaţa românească, adică de la ei, ea ar fi mult mai ieftină.