Sechestru pe 800.000 de euro din averile medicilor de la Spitalul Marius Nasta reţinuţi pentru că ar fi luat mită în mod repetat

Doi dintre medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", acuzaţi că primeau mită de la pacienţi, vor fi duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

21 sept. 2023, 18:37
Sechestru pe 800.000 de euro din averile medicilor de la Spitalul Marius Nasta reţinuţi pentru că ar fi luat mită în mod repetat

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, doi medici cunoscuţi în chirurgia toracică. Alţi şase medici de la „Marius Nasta” au fost plasaţi sub control judiciar, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate.

Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de patru medici, dar şi pe sumele deţinute de aceştia în conturi bancare, în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse, deoarece, în urma efectuării investigaţiilor financiare, au rezultat diferenţe semnificative între veniturile licite şi bunurile dobândite în ultimii 5 ani.

Valoarea sumelor şi bunurilor indisponibilizate de procurori se ridică la peste 800.000 de euro.

Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Agerpres, cu privire la unul dintre medici s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile şi poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurenţa sumelor de 2.355.913 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni şi 100 lire sterline.

”Cu privire la unul dintre medici s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile şi poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurenţa sumelor de 2.355.913 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni şi 100 lire sterline.

Citeşte şi: Patru medici de la Institutul Marius Nasta, reținuți. Sunt acuzați că au luat mită bani, taloane de pensii, haine şi băuturi de la pacienţii pe care îi operau

Faţă de al doilea medic, s-a instituit măsura sechestrului asupra sumelor de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari şi 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma efectuării unei percheziţii domiciliare. De asemenea, în cazul altor doi medici a fost pus sechestru pe bunuri mobile, imobile şi conturi bancare, până la concurenţa sumelor de 850.292 lei şi 363.310 lei.

Procurorii au deschis două dosare penale, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracţiuni de corupţie de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale”, este precizat în comunicat.

De asemenea, în cazul altor doi medici a fost pus sechestru pe bunuri mobile, imobile şi conturi bancare, până la concurenţa sumelor de 850.292 lei şi 363.310 lei.

Procurorii au deschis două dosare penale, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracţiuni de corupţie de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale.

“Este inacceptabil, este profund imoral. Nu ştiu unde au crescut aceşti oameni, cum au fost educaţi sau ce anume le-a determinat acest comportament de lăcomie şi de dispreţ faţă de pacient şi faţă de suferinţa lui. Declar că discutăm de o tulburare profundă a unora dintre colegii noştri”, a răbufnit și Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Miruna Pascu, mama drogatului care a omorât doi tineri în 2 Mai, rămâne în arest preventiv. Decizia instanţei este definitivă